Doi judecători ai Tribunalului Prahova, deconspirați ca ofițeri ai securității

Doi judecători ai Tribunalului Prahova, deconspirați ca ofițeri ai securității
Foto: avocatura.com

La 20 de ani de la căderea comunismului, doi judecători ai Tribunalului Prahova au fost desconspirați ca ofițeri ai securității. CNSAS cere curții de apel București să constate că magistrații Zinica Trandafirescu și Adrian Petre Podea au lucrat în cadrul poliției politice a sistemului comunist.

Judectoarea Zinica Trandafirescu de la Tribunalul Prahova a fost în anii 80 locotenent în cadrul Inspectoratului Județean de Securitate Prahova. Potrivit CNSAS, Trandafirescu a dat dovadă de exces de zel şi ar fi terorizat o femeie acuzată că ascultă posturile de radio Europe Liberă și Vocea Americii.

Aceasta ar fi obligat-o să-și facă autocritica în fața colegilor și a conducerii unității unde lucra și a pus-o să promită că nu se va mai repeta așa ceva.

Jurnaliștii de la Evenimentul Zilei notează faptul că între anii 1985-1987 Trandafirescu a participat la urmărirea unei angajate a înteprinderii textile Dorobanțul din Ploiești.

Viitoarea judecătoare a cerut detalii surselor despre femeia respectivă, acuzată că face comentarii ostile la adresa Partidului Comunist. Trandafirescu chiar a audiat-o pe femeie, care a recunoscut că a ascultat posturi de radio străine ce transmiteau știri denigratoare despre regimul comunist și a pus-o să dea o declarație că nu va avea discuții despre știrile ascultate.

Actuala magistrată de la tribunalul Prahova este soția adjunctului de la IPJ Prahova și are împreună cu acesta o avere deloc de neglijat: 6 terenuri în județul Prahova, două case, un apartament și venituri anuale de 200.000 de lei.

Și judecătorul Adrian Petre Podea a fost un personaj important al fostei Securități, în cadrul căreia a avut o carieră impresionantă. El este acuzat de CNSAS că a îngrădit, în calitate de angajat al securităţii, mai multe drepturi şi libertăţi fundamentale în cazul unor cetăţeni români.

Podea a urmărit un scriitor, care ar fi făcut comentarii dușmănoase la adresa regimului comunist. Actualul magistrat a propus și supravegherea unui medic, pentru suspiciunea de evaziune și a dispus, timp de o lună, interceptarea convorbirilor telefonice de la domiciliul urmăritului. Adrian Petre Podea a spus că știe de acuzațiile CNSAS.

„Pe întreaga perioadă în care a lucrat ca locotent major la Securitatea Municipiului Bucureşti şi- a îndeplinit doar îndatoririle de serviciu, cu profesionalism, în conformitate cu legea, dar şi cu fişa postului”, se precizeaza într-un comunicat al biroului de presa al Tribunalului Prahova.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`