România, codașă la agricultură în statisticile Uniunii Europene

România, codașă la agricultură în statisticile Uniunii Europene

Din nou, statisticile Uniunii Europene ne arată codaşi, de data aceasta la agricultură. Deşi avem aproape cel mai mare număr de oameni care lucrează în agricultură, producţia românească lasă mult de dorit. Potrivit Eurostat, veniturile agricole din România au scăzut în acest an cu până la 16,5%.

În Uniunea Ruropeană, venitul agricol real a crescut cu un procent faţă de 2011. În ţara noastră însă acest indice a fost din nou pe minus, ba chiar la nivelul celor mai mari scăderi din zonă, 16,5%. În topul statelor codaşe se mai află Ungaria şi Slovenia cu o scădere de puţin peste 15 procente.

Asta în condiţiile în care în UE forţa de muncă din ultimii 7 ani a scăzut cu 20%. Nu şi în România însă, unde 1,6 milioane de persoane lucrează în agricultură. Adică suntem a doua ţară după Polonia cu cel mai mare grad de ocupare a forţei de muncă în acest sector, potrivit statisticilor Eurostat. 

Din păcate însă, acest lucru nu se observă şi în cantitatea de producţie. Avem printre cele mai mari terenuri cultivate cu porumb, floarea soarelui sau grâu, dar recoltele nu ajung nici măcar la nivelul mediei din UE. Numai anul trecut s-au obţinut peste 3.600 de kg de grâu pe hectar sau aproape 2000 de floarea soarelui, adică nici jumătate din producţia ţărilor din occident.

Iar anul acesta nici vremea nu ne-a ajutat prea mult. Seceta şi lipsa sistemelor de irigaţii au compromis recolta de grâu şi floarea soarelui din 2012.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`