Herman Van Rompuy: Premierul David Cameron ar putea pune în pericol Uniunea Europeană

Herman Van Rompuy: Premierul David Cameron ar putea pune în pericol Uniunea Europeană
Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat pentru cotidianul The Guardian că tentativele premierului britanic David Cameron de a recupera din prerogativele ţării sale de la Uniunea Europeană ar...

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat pentru cotidianul The Guardian că tentativele premierului britanic David Cameron de a recupera din prerogativele ţării sale de la Uniunea Europeană ar putea conduce la dizolvarea blocului comunitar. Premierul britanic  care se confruntă cu presiuni din partea „euroscepticilor” din partidul său conservator, a declarat că vede „un nou acord” care să includă o procedură de neparticipare în cazul unor probleme-cheie.

„Dacă fiecare stat membru ar avea posibilitatea de a face o selecţie în politicile actuale pentru a participa la cele pe care le preferă şi a le respinge pe cele care îi plac mai puţin, Uniunea în general şi piaţa unică în particular s-ar dezintegra rapid .(…)Toate statele membre pot avea – şi exprima – cereri speciale şi nevoi, iar acestea sunt întotdeauna luate în considerare în deliberările noastre”, a declarat Van Rompuy, potrivit Mediafax.

Potrivit preşedintelui Consiliului European, schimbările în  tratatele europene propuse de Cameron ar implica „proceduri lungi şi greoaie”, care ar necesita unanimitatea celor 27 de membri. Totodată Herman Van Rompuy a mai declarat pentru The Guardian că pentru el, retragerea Marii Britanii din UE ar fi ca şi cum „un prieten ar pleca în deşert”.

Sondajele arată că britanicii preferă din ce în ce mai mult o ieşire completă din UE, care este percepută drept o instituţie care intervine în afacerile interne ale ţării şi care delapidează fonduri, în timp ce ţara este supusă unor măsuri de austeritate. Cu toate acestea premierul britanic David Cameron a evitat până în prezent să propună un referndum cu privire la menţinerea în Uniunea Europeană.

Marea Britanie face parte din blocul comunitar din 1973 dar nu a aderat la zona euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`