OMV Petrom a semnat cu Expert Petroleum un contract cu durata de 15 ani pentru servicii de creştere a producției pentru 13 zăcăminte mature de ţiţei şi gaze de mici dimensiuni situate în vestul României.
Parteneriatul vizează creșterea semnificativă a producției cumulate de ţiţei şi gaze din zăcămintele respective faţă de declinul natural estimat
OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a semnat cu Expert Petroleum un contract cu durata de 15 ani pentru servicii de creștere a producției pe 13 zăcăminte mature de mici dimensiuni (cu o producţie curentă de aproximativ 2.400 bep/zi), unele dintre ele exploatate de peste 40 de ani, situate în zona de vest a României, lângă Timișoara. Expert Petroleum este o companie românească având expertiză internațională în sectorul de ţiţei şi gaze.
Johann Pleininger, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil cu activitatea de Explorare şi Producţie: „Prin acest nou parteneriat continuăm optimizarea portofoliului nostru de E&P. Rezultatele pe care le-am obținut în cadrul contractelor de creștere a producției încheiate în anii trecuți sunt încurajatoare. Pe aceste zăcăminte este nevoie de o abordare specifică, de investiţii ridicate şi tehnologii moderne pentru a îmbunătăţi gradul de recuperare a ţiţeiului şi gazelor”.
Noul contract urmează modelul contractelor precedente de creștere a producției. Expert Petroleum va prelua şi va finanța operațiunile şi, împreună cu OMV Petrom, se angajează la dezvoltarea viitoare a acestora pentru a maximiza producția, în același timp cu îmbunătăţirea eficienţei. Salariaţii OMV Petrom implicați în aceste activități vor fi transferaţi către Expert Petroleum.
OMV Petrom va rămâne singurul titular al contractelor de concesiune şi deţinătorul producţiei de hidrocarburi, al echipamentelor existente precum şi al drepturilor şi obligaţiilor definite prin Legea Petrolului. De asemenea, OMV Petrom va superviza operațiunile şi va remunera Expert Petroleum în baza unui tarif de servicii care variază în funcție de nivelul producției livrate.
În prezent, producția acestor zăcăminte reprezintă 1,5% din producția zilnica a OMV Petrom în România, în condițiile unor costuri de producție considerabil mai mari decât costul mediu de producție al companiei.
Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 7,7 miliarde de euro în ultimii şapte ani.
Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (în România 786 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone.
Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, Petrom este prezent pe pieţele din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.
Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.
Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, Petrom a extins lanţul valoric al gazelor prin abordarea pieţei de electricitate. În acest context, Petrom a început operaţiunile comerciale la centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi la parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.
În anul 2011 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.336 milioane euro, EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1.165 milioane euro.
OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 272 TWh gaze în 2011. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone, iar la finalul anului 2011 deţinea aproximativ 4.500 staţii de distribuţie în 13 ţări, inclusiv Turcia.
Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 1,62% iar 6,62% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.