Certurile din USL, provocate de acordul de coabitare președinte – premier: Voiculescu, deranjat că Băsescu numește șefii DNA și PICCJ

Certurile din USL, provocate de acordul de coabitare președinte - premier: Voiculescu, deranjat că Băsescu numește șefii DNA și PICCJ
Foto: Ziua Veche

Prezentul scandal din cadrul USL ar fi fost provocat de acordul de coabitare dintre premierul Victor Ponta și președintele Crin Antonescu, anume de lucrul prevăzut la punctul patru al documentului semnat de cei doi, desemnarea șefului Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și a procurorului general (PICCJ), arată EVZ.

Potrivit surse citate, fondatorul PC, Dan Voiculescu, ar fi fost deranjat de punctul patru din acordul de coabitare, care prevede că numirile în fruntea DNA și PICCJ îi revin președintelui Traian Băsescu. De altfel, Crin Antonescu a fost și el foarte deranjat, mai ales din moment ce nimeni din PC nu a fost invitat la Cotroceni la semnarea acordului dintre premier și șeful statului. De amintit că PNL și PC formează Alianța de Centru Dreapta (ACD).

Prin prevederea de la punctul patru al acordului de coabitare, președintele Traian Băsescu deține puterea de a se opune oricăror tentative de control a Justiţiei.

La punctul 4 al „Acordului de colaborare instituţională între Preşedintele României şi Primul-ministru al Guvernului” este scris că, dacă între Guvern şi Administraţia Prezidenţială apar puncte de vedere diferite, „va avea prioritate decidentul final”, respectiv şeful statului.

Numirea Procurorului General, Procuror- şef al DNA sau alte funcţii ce reclamă atribuţii constituţionale ale Preşedintelui şi ale Guvernului„, sunt domeniile în care se impune cooperarea, potrivit acordului semnat de cei doi.

Acordul de coabitare, „în interesul României”

Traian Băsescu a făcut eforturi apreciabile pentru a aduce acest acord în atenția opiniei publice, europene și din România. Mai mult, președintele s-a dus, în mod deliberat, cu documentul în fața camerelor de filmat la Bruxelles, unde l-a înmânat liderilor europeni. (Detalii AICI)

În acest mod, acordul a devenit cunoscut în mod public, iar conținutul său a devenit cu atât mai important.

Audierea miniștrilor din Cabinetul Ponta 2 a fost amânată joi, din cauza unor conflicte în sânul USL, între PSD și PNL. (Detalii AICI)

Documentul, prezentat de Victor Ponta

Premierul Victor Ponta a admis existența unui acord de coabitare și a prezentat tot ceea ce acesta conține.

Am aici acordul de colaborare instituțională. Cel prezentat azi pe surse, de către senatorul Sorin Roșca Stănescu, nu este acordul final. Acordul prevede principii și valori comune, orientarea strategică a României, apartenența la NATO și UE, asigurarea funcționalității instituțiilor, coeziunea mesajului extern, evitarea confruntărilor publice, absorbția fondurilor europene”, a declarat premierul Ponta, explicând că se va asigura ca toți jurnaliștii să primească o copie a documentului.

Vezi AICI întregul acord de colaborare semnat de președinte și premier.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`