Ioan Predescu (CCR): Nu e în regulă să avem 600 de parlamentari. Redistribuirea ar putea fi invalidată, ca neconstituțională

Ioan Predescu (CCR): Nu e în regulă să avem 600 de parlamentari. Redistribuirea ar putea fi invalidată, ca neconstituțională

Premierul Victor Ponta i-a indicat drept vinovați pentru cele 588 de mandate ale noului Parlament pe judecătorii Curții Constituționale, iar aceștia au ripostat printr-un comunicat din care rezultă că noul Legislativ a fost ales neconstituțional.

CCR a constatat că Legea Ponta-Antonescu, prin care s-a modificat Legea nr. 35/2008, în sensul instituirii votului uninominal pur, încalcă ” dispoziţiile constituţionale ale art.1 alin.(3), potrivit cărora „România este stat de drept […]”, ale art. 2 – Suveranitatea şi ale art. 61 – Rolul şi structura (Parlamentului), întrucât consacră o soluţie legislativă contrară voinţei poporului exprimate la referendumul naţional din data de 22 noiembrie 2009”.

Mai mult, comunicatul citează că se încalcă Refendumul din 22 noiembrie 2009, prin care s-a decis favorarea parlamentului unicameral, cu 300 de parlamentari, așa cum a recomandat președintele Traian Băsescu.

CCR consideră că „referendumul, indiferent de caracterul său – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului naţional din anul 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale (…) Reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul consultativ menţionat este în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61”.

Aceasta înseamnă că, după referendumul din 22 noiembrie 2009, Legea 35 din 2008 nu mai putea fi modificată decât în sensul instituirii parlamentului unicameral, cu 300 de parlamentari.

Însă Guvernul Ponta  a modificat Legea 35 din 2008, chiar anul acesta, prin Ordonanța de Urgență 46, iar noul Parlament a fost ales în baza legislației astfel modificate.

Din comunicatul CCR rezultă că OUG 46 din 2012 este neconstituțională. Prin urmare, nu rămâne decât ca „cineva” să sesizeze, oficial, CCR, referitor la neconstituționalitatea procesului electoral. Dacă CCR se va pronunța în acest sens, Parlamentul va trebui dizolvat și vor exista două posibilități: fie organizarea alegerilor în baza legislației în vigoare la data de 22 noiembrie 2009, fie adoptarea legii referitoare la parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

Vezi AICI integral comunicatul CCR

Întrebat referitor la această posibilitate, Ion Predescu, judecător al Curții Constituționale a declarat, pentru Jurnalul Național, că nu o poate exclude, dar că o consideră puțin probabilă: „Nu am participat la redactarea comunicatului. Am convenit, doar, că acesta va conține citate din decizia Curții referitoare la modificarea Legii 35. Nu știu cum au fost alese citatele și ce comentarii s-au făcut. Acea decizie a fost controversată, cu un vot de 5 la 4. Este adoptat în interpretare forțată considerentul că reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o soluţie legislativă care nu respectă voinţa exprimată de popor la referendumul din 2009 ar fi în contradicţie cu prevederile constituţionale ale art. 1, 2 şi 61. Referendumul a fost con-sul-ta-tiv! Ca atare, este o recomandare, are caracter orientativ”.

Deși Predescu se opune acestei soluții în formă, în fond consideră că rezultatul alegerilor nu este tocmai constituțional: „Nu este în regulă să avem 600 de parlamentari! În Franța este un senator la 200.000 de locuitori și un deputat la 100.000 de locuitori. Noi vom avea un senator la 70 de mii de locuitori și un deputat la 50 de mii de locuitori. Nu se poate! Județul Dolj ar fi trebuit să fie reprezentat de 15 parlamentari, dar vor fi 20! Deși toate partidele au agreat ideea cu redistribuirea, aceasta ar putea fi invalidată ca neconstituțională, fiind o procedură peste și în afara votului!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
08:15 - Rusia revinde o cantitate mai mare de gaze în Europa după ce a întrerupt livrările către Austria
08:10 - ANM a emis cod galben de ceață densă și posibil polei. Mai multe județe și municipiul București sunt vizate
07:42 - Donald Trump l-a numit pe Brendan Carr șef al autorității americane de reglementare în domeniul telecomunicațiilor. Oficialul va prelua controlul asupra Big Tech, susținut de Musk
07:22 - Ursula von der Leyen, după „oribilele” atacuri rusești asupra Ucrainei: „Vom fi alături atât timp cât va fi necesar”
23:47 - Șeful Hezbollah pentru relații cu presa a fost ucis de israelieni într-o zonă aglomerată din Beirut. Devenise una dintre cele mai cunoscute figuri ale organizației libaneze
23:34 - Ștefan Pălărie: Elena Lasconi este pe locul 3 și se apropie de locul 2. Distanța e din ce în ce mai mică (VIDEO)
23:13 - Premierul din Kosovo s-a întâlnit cu fotbaliștii naționalei, la două zile de la scandalul din meciul cu România. Albin Kurti, mesaj amenințător
23:01 - Ionuț Stroe: Și în ceasul al 11-lea există disponibilitate din partea PNL să facem o construcție solidă pe zona de dreapta. Din păcate, pentru turul 2 există o „canibalizare” politică între candidații de dreapta (VIDEO)
22:40 - Presa din Ungaria reclamă frigul din Polivalenta de la București, de la meciul dintre Rapid și Gyor. Ziariștii maghiari spun că nu e prima oară
22:27 - Rareș Hopincă: Din păcate, domnul Ciucă a suferit în ultima perioadă o transformare radicală. Trebuie să ne putem privi în ochi și după această campanie electorală (VIDEO)