Mii de bucureşteni trăiesc cu teama că şi-ar putea pierde viaţa la un cutremur mai puternic. Asta pentru că doar o mică parte dintre clădirile cu risc seismic din Capitală au fost reabilitate. Potrivit noii liste a imobilelor expertizate tehnic, 2.500 de clădiri prezintă risc seismic ridicat, iar peste 370 dintre acestea s-ar prăbuşi la următorul cutremur de mare intensitate. În ultimii nouă ani Municipalitatea a reuşit să consolideze doar 28 de imobil.
Cele mai multe imobile care reprezintă un pericol real pentru bucureşteni se află pe Calea Victoriei. O mare parte dintre ele sunt foarte vechi şi nu au fost consolidate nici până în acest moment.
La fel de periculoase sunt însă şi clădirile construite în perioada interbelică , aflate în Centrul Vechi şi pe Calea Moşilor, pe Bulevardul Carol I, pe Bulevardul Magheru, Bulevardul Mihail Kogălniceanu, sau pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.
Potrivit listei clădirilor cu bulină roşie din Bucureşti, realizată de Municipalitate, 2.500 de clădiri prezintă risc seismic ridicat, iar peste 370 dintre acestea s-ar prăbuşi la următorul cutremur de mare intensitate .
„Bucureştiul poate da un şcenariu catastrofal în cazul unui cutremur mare din nou. Mai mult, în afara oamenilor care stau acolo, acele clădiri adăpostesc spaţii publice, sunt cinematografe, sunt teatre, sunt cârciumi , cluburi, deci nu e posibil ca într-o clădire cu bulină roşie să nu existe responsabilitatea de a pune sub protecţie pe locuitorii temporari. Poate că ar trebui să fim mai prevăzători şi să ne uităm unde stăm , dar cred că nu facem asta. Eu cred că multe sunt deja evacuate , sigur ar fi şi victime , dar să ne rugăm la Dumnezeu să nu se întâmple”, spune Dan Lungu, expert în siguranța structurii contrucțiilor.
Reprezentanţii Primăriei Capitalei susţin că unul dintre motivele pentru care procesul de restaurare al clădirilor merge atât de greu este faptul că timp de doi ani, la licitaţiile pentru contractarea de proiectanţi şi executanţi a lucrărilor nu s-a prezentat nimeni.
De asemenea, primăria întâmpină mai multe probleme cu proprietarii imobilelor care nu permit accesul constructorului în clădire. Singura soluţie în acest caz este acţionarea acestora în instanţă.