MAE: Românii aflați în tranzit în afara țării, fără reședință în străinătate, nu pot vota la ambasade pe 9 decembrie

MAE: Românii aflați în tranzit în afara țării, fără reședință în străinătate, nu pot vota la ambasade pe 9 decembrie

Cetăţenii români aflaţi în tranzit în afara ţării, fără reşedinţă în străinătate, nu pot vota la ambasade pe 9 decembrie. Mesajul a venit din partea oficialilor Ministerului Afacerilor Externe. Pe de altă parte, românii deja stabiliţi în străinătate vor putea vota în cele peste 300 de secţii de votare, pregătite de Ministerul de Externe pentru alegerile parlamentare. Mai mult, începând de sâmbătă în minister vor fi permanent trei echipe care se vor asigura că românii primesc toate informaţiile necesare despre alegeri.

„Cum se întâmplă şi în ţară, nu poţi să votezi decât dacă ai domiciliul într-o anumită parte. Aşa şi în străinătate, legea este foarte clară, poţi să votezi numai dacă ai reşedinţa într-o anumită ţară, cei care se află în tranzit nu pot să voteze. Cei care au un drept legal de locuire pot să voteze”, a precizat Robert Cazanciuc, secretar general MAE.

Pe de altă parte, studenţii români aflaţi la studii în străinătate pot vota în secţiile de votare din ţara unde studiază, în baza dovedirii că au drept de reşedinţă în statul respectiv, au susţinut oficialii MAE.

„Noi operăm cu o noţiune care se numeşte reşedinţă, care este văzută diferit de legislaţia fiecărui stat. Evident, studenţii care se află la studii au un drept legal de şedere. Dovada dreptului de şedere se face diferit de la stat la stat. Pentru anumite ţări se eliberează permise de şedere, pentru alte ţări, cum este SUA, viza de studii dovedeşte că ai un drept legal de şedere”, a mai spus Robert Cazanciuc.

Românii stabiliţi în străinătate pot afla informaţii despre procesul de vot, prin intermediul unui telefon verde pus la dispoziţie de MAE.

„Începând de sâmbătă, în MAE vor fi permanent 3 echipe care vor asista misiuni diplomatice, biroul ecetoral,incepand de sambata, ora 9 vom acvtiva telefon verde 800 800407. La care cetatenii roamni din strainatate pot afla informatii despre alegeri”, a mai spus secretarul general.

Procesul de votare în străinătate va începe sâmbătă, ora 22.00 a României, la secţia din Auckland, în Noua Zeelandă, urmând să se încheie luni dimineaţă, ora 7.00 a României, odată cu închiderea secţiilor de pe Coasta de Vest din SUA şi Canada.

Vezi AICI harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`