Bulgaria este mai bine clasată decât România într-un top al celor mai prospere țări din lume, situându-se pe poziția 48, față de România care ocupă abia locul 60.
Potrivit datelor economice, România depășește Bulgaria în ceea ce privește PIB-ul per capitală și salariu, dar studiul institutului britanic Legatum, o organizaţie care se ocupă cu studiul şi promovarea prosperităţii economice şi libertăţii umane, a luat în calcul și alți indicatori în afară de cei financiari.
„În multe studii similare se iau în calcul domenii dincolo de economie, iar asta face să existe astfel de discrepanţe între ţări”, a explicat analistul financiar Aurelian Dochi, citat de ZF.
Astfel, indicele de prosperitate este calculat pe baza a opt indicatori precum starea economiei, educaţia, sănătatea, securitate sau libertatea individuală, iar anul acesta studiul este realizat în 142 de ţări, cu 32 mai multe decât anul trecut, pe un eşantion de 1.000-5.000 de persoane, în funcţie de ţară.
Dintre cei opt indicatori, România ocupă o poziţie mai bună decât vecinii de la sud doar în ceea ce privește educația.
Pentru indicatorul economic s-au luat în considerare şi PIB-ul per capita, inflaţia, şomajul şi salariul unui lucrător. Inflaţia în România a ajuns în luna octombrie la 4,96%, comparativ cu 4,4% cât a fost în Bulgaria.
Cu o populaţia de aproximativ 7,5 milioane de locuitori, țara vecină avea anul trecut un PIB per capita de 7.160 de dolari, cu 1.240 de dolari mai puţin decât România. Bulgaria, care ocupă locul 93 din punct de vedere economic, cu o poziţie mai sus decât România, ne întrece şi în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor UE, datoria publică (16,3% din PIB în 2011 faţă de 33, 4% cât avea România) şi deficitul bugetar (2% din PIB comparativ cu 5,5% în România). Rata de absorbţie a fondurilor europene în Bulgaria a fost de 19% la începutul anului 2012, comparativ cu 4% cât era în România, însă bulgarii au avut mai puţini bani alocaţi.
De asemenea, bulgarii stau mai bine și la capitolul sănătate, ocupând locul 49, comparativ cu 64 poziţia României.
„Nu găsesc motive pentru care ei stau mai bine”, a mai spus Dochia.
Indicatorul care s-a îmbunătăţit în România comparativ cu anii precedenţi este antreprenoriatul, dar stăm foarte prost din punctul de vedere al capitalului social, care se referă la acţiunile caritabile, voluntariat şi donaţii (locul 113 faţă de 85 Bulgaria), al economiei şi al libertăţii personale, care include toleranţa minorităţilor şi a imigranţilor (locul 81).
Din primele zece ţări cu cel mai mare indice al prosperităţii din lume, şapte sunt din Europa, Norvegia ocupând primul loc, pentru al patrulea an consecutiv, urmată de vecinele Danemarca şi Suedia. Statele Unite ies pentru prima dată din top zece şi ocupă locul 12, urmate de Marea Britanie, Germania şi Islanda. Spania şi Portugalia ocupă și ele locuri bune în topul prosperităţii, respectiv locurile 23 şi 26.