România riscă să piardă încă o dată ocazia aderării la spaţiul Schengen. Un oficial al Uniunii Europene a declarat jurnaliştilor de la Gandul că ţara noastră nu a făcut progrese care să schimbe poziţia ţărilor care se opun aderării.
Subiectul aderării României şi Bulgariei la Schengen nu se află pe ordinea de zi a Consiliului JAI, programat pe 6-7 decembrie la Bruxelles, a precizat pentru jurnaliştii de la Gândul Nikos Christodoulides, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei cipriote a Uniunii Europene. De altfel, în Comisia Europeană s-au pregătit deja pârghiile pentru ca aderarea să nu aibă loc mai devreme de toamna anului viitor.
Practic, pe masa Consiliului pentru Justiţie şi Afaceri Interne la Bruxelles se va afla un raport elaborat de Comisia Europeană, în care se menţionează că experţii vor continua monitorizarea frontierelor României şi Bulgariei, ca măsuri suplimentare convenite în martie în Consiliul European, fără a se preciza însă vreun termen.
Înaintea apariţiei acestui raport, ministrul de externe Titus Corlăţean era optimist. El a declarat cotidianul austriac Der Standard că se aşteaptă la o susţinere la summit-ul din decembrie, pentru ca aderarea României la spaţiul Schengen în martie 2013 să nu nu reprezinte o problemă. Acum însă poziţia Ministerului Afacerilor Externe este cu totul alta, iar Corlăţean se aşteaptă la o aderare în spaţiul Schengen cât mai curând posibil.
”România continuă demersurile diplomatice şi este în contact permanent cu toţi actorii implicaţi în proces pentru adoptarea unei decizii pozitive cât mai curând posibil. În acest sens, avem sprijinul Comisiei Europene şi angajamentul ferm al Preşedinţiei cipriote a UE”, se precizează într-un comunicat al ministerului afacerilor externe.
Totuşi, purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cipriote, Nikos Christodoulides, a precizat că subiectul aderării României la spaţiul Schengen rămâne la mâna Irlandei, care preia preşedinţia UE în primul semestru al anului viitor.
”Din octombrie nu s-a făcut însă niciun progres considerabil în privinţa schimbării poziţiei ţărilor care se împotrivesc accesului României şi Bulgariei în Schengen în 2012. Se ştie că o decizie în Consiliu are nevoie de unanimitate, ceea ce la momentul acesta nu se poate realiza. Acest subiect va fi preluat de preşedinţia irlandeză” , a precizat Nikos Christodoulides.