Ungaria: Un parlamentar a cerut Guvernului o listă cu toți evreii din țară, motivând că reprezintă un risc de securitate națională

Ungaria: Un parlamentar a cerut Guvernului o listă cu toți evreii din țară, motivând că reprezintă un risc de securitate națională
Un lider politic ungar a stârnit revoltă din partea cetățenilor după ce a solicitat Guvernului o listă cu toți evreii din această țară, scrie Reuters.Liderul partidului extremist Jobbik, Marton Gyongosi,...

Un lider politic ungar a stârnit revoltă din partea cetățenilor după ce a solicitat Guvernului o listă cu toți evreii din această țară, scrie Reuters.

Liderul partidului extremist Jobbik, Marton Gyongosi, motivează că este nevoie de o astfel de listă, pentru că aceste persoane reprezintă „un risc de securitate național”, din cauza conflictelor recente dintre Israel și Fâșia Gaza.
„Consider că, în condițiile unui asemenea conflict, este oportun un recensământ al persoanelor cu rădăcini evreiești, care trăiesc aici, în special al celor din Parlamentul și Guvernul Ungariei, care, într-adevăr, reprezintă un risc pentru securitatea țării”, a declarat Gyongyosi, chiar de la tribuna Parlamentului.

Afirmațiile sale au stârnit un val de acuze din partea reprezentanților comunității evreiești în Ungaria, dar și o răcire din partea Guvernului de la Budapesta.

Ulterior, acesta a revenit asupra declarațiilor făcute, susținând că s-a referit exclusiv la persoanele care dețin atât cetățenia ungară, cât și pe cea israeliană.

Declarația lui Gyongosi contravine declarațiilor secretarului de stat din Ministerul de Externe, Zsolt Nemeth, care spune că Ungaria este în favoarea unei soluții în conlictul dintre Israel și Fâșia Gaza, avantajoasă atât pentru israelienii de origine ungară, cât și pentru evreii și palestinienii din Ungaria.

Opozanții partidului sunt de părere că aceasta este doar o măsură populistă pentru a atrage voturi la alegerile din 2014. Liderii partidului Jobbik sunt din ce în ce mai acuzați că fac declarații anti-semitice și ofensive la adresa comunității rome.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`