Piața Tahrir din Cairo a devenit locul unui război unde luptele se poartă zi şi noapte. Combatanții sunt aceeaşi: egiptenii care vor îndepărtarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi şi forţele de ordine care încearcă cu orice preţ să le ţină piept. Poliţiştii au lansat gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea, care a protestat faţă de sporirea prerogativelor preşedintelui islamist. Preşedintele egiptean a declarat că prerogativele extinse pe care şi le-a atribuit, prin decret, sunt temporare şi a făcut apel la un dialog democratic. Între timp, violenţele au fost duse la extrem în oraşul Damanhour, aflat la sud de Alexandria, unde un tânăr islamist a fost ucis în confruntările din faţa sediului Fraţilor Musulmani.
Tiruri cu gaze lacrimogene au fost orientate de forţele de ordine către manifestanţii care au protestat faţă de creşterea prerogativelor preşedintelui Mohamed Morsi. Preşedintele Egiptului a declarat că măsurile sale au ca scop protejarea revoluţiei, referindu-se la revolta populară în cadrul căreia a fost înlăturat de la putere Hosni Mubarak, în februarie 2011. Protestatarii au declarat însă că intenţia populaţiei nu a fost aceea de a înlocui un dictator cu un altul.
„Ce se întâmplă aici este o reluare a ceea ce s-a întâmplat în timpul revoluţiei din 25 ianuarie. Am înlocuit un regim fascist, corupt cu un alt regim fascist şi brutal. Totul este la fel: protestatarii sunt bătuţi, răniţi şi mulţi oameni sunt omorâţi. Este exact la fel, nu am schimbat nimic. Am înlocuit un dictator cu unul mai aprig”, a spus protestatarul Mohamed El Kami.
Manifestanţii cer ca Mohamed Morsi să renunţe la putere şi ameninţă cu noi proteste, fiind susţinuţi de opoziţie. Mii de persoane s-au reunit şi în urmă cu două zile în piaţa Tahrir, la apelul unor personalităţi ale mişcării laice şi liberale. Oamenii speră că toate aceste evenimente îl vor forţa pe Morsi să revină asupra deciziilor sale.
„Nu am mai văzut, oriunde în lume, un preşedinte care dispunde de putere legislativă şi executivă, de armată, de forţele de poliţie şi acum luptă împotriva sistemului judiciar. Ultimele sale decrete l-au transformat într-un dictator cum n-a mai fost văzut vreodată. Nu vom pleca de aici, până când nu scăpăm de Morsi şi regimul lui”, a declarat protestatarul Amgad Mohamed.
Ciocniri sporadice între grupuri de tineri şi poliţişti au avut loc încă de la începutul acestei săptămâni în apropierea pieţei Tahrir, cu ocazia împlinirii unui an de la confruntările sângeroase dintre forţele de ordine şi manifestanţii care protestau atunci faţă de autorităţile militare de tranziţie.