Enologii italieni vor să investească 8 milioane de euro în apropierea localităţii Peştera, judeţul Constanţa, pentru a produce acolo cel mai bun sortiment de vin din lume, relatează Agerpres.
„Primul sortiment de vin realizat în România pe domeniul Bogdan, în apropierea localităţii Peştera din judeţul Constanţa, va apărea pe piaţă în 2013, urmând ca alte şase sortimente de vin să fie produse începând cu 2014. Avem ambiţia să producem aici cel mai bun vin din lume, pentru că am găsit un teren foarte bun, mult entuziasm, dar şi parteneri interesaţi nu numai de partea financiară, care este sută la sută românească în acest proiect, ci şi de partea calitativă a lucrurilor”, a declarat enologul italian Luca Maroni, la un eveniment de degustare de vinuri italiene organizat la Ambasada Italiei la Bucureşti.
În acest scop, a fost înfiinţat o plantaţie de viţă de vie de 155 de hectare, de pe care s-ar putea produce două milioane de butelii de vin. Italieni vor folosi o metodă inedită de prelucrare, prin tehnologii biodinamice.
„Vom stabili un record mondial pentru că la ora actuală nu mai există în lume o firmă care să prelucreze struguri pe 155 hectare de teren şi să-i transforme în vin prin metode biodinamice, ceea ce înseamnă că nu se vor pune îngrăşăminte chimice în pământul cultivat cu viţă de vie ci se va prelucra astfel încât viţa să ia ce este necesar din pământ”, a spus Maroni.
Acesta a precizat că vor exista pe domeniul Bogdan trei linii de producţie, una universală, economică, o alta intermediară şi una de top, iar sortimentele de vin vor fi printre altele din gama Pinot Noir, Fetească Neagră, Chardonnay, Cabernet, Muscat Otonel.