The Telegraph: Britanicii iau lecții de la apicultorii români în ceea ce privește producția de miere

The Telegraph: Britanicii iau lecții de la apicultorii români în ceea ce privește producția de miere
Foto: B1 TV

Succesul apicultorilor români din ultimii 10 ani i-a făcut pe britanci să vină în România pentru a realiza un reportaj despre metodele tradiționale privind producția de miere. Francis Eget, apicultor din Maramureș, le-a dezvăluit englezilor câteva dintre secretele lui.

“În Romînia există apicultori foarte buni, care realizează producții măsurate în mii și mii de kilograme. Sunt convins că multe țări pot învăța de la români.
Pe albine trebuie să le iubești. Fără iubire, nu merge, ca într-o căsnicie, a spus apicultorul roman, citat de The Telegraph.

The Telegraph: Apicultori români
Embed:

Apicultorii din Marea Britanie se confruntă cu o scădere dramatică a producției de miere, din lipsa sprijinului guvernului britanic și a faptului că omologii lor din UE primesc mai multe ajutoare europene. Printre cei care și-au îmbunătățit producția de miere,  profitând pe fondurile europene, se numără și România, de la care au de învățat.

Apicultorii britanici se întrebă cum au reușit mai multe state ale UE să atargă fonduri europene, iar ei s-au confruntat cu un an dezastruos pentru producția de miere. Dau exemplu România, Ungaria, uitându-se la productivitatea în creștere din ultimii 10 ani.

Asociația Apicultorilor Britanici a înregistrat o scădere cu 72%, în mare parte “datorată” climei nefavorabile, motiv pentru care îi invidiază pe apicultorii din estul Europei, care au reușit să atragă fonduri necesare dezvoltării acestui sector.

“Ne-ar plăcea să vedem fonduri guvernamentale care să ajungă direct la apicultori, și nu la firmele de cercetare ori la ONG-uri ori universități, ci direct la oricine care produce miere, în propriul stup”, explică James Hamill, proprietar al unui magazin de miere, din sudul Londrei.

În acest caz, România este un bun exemplu pentru englezi. Țara noastră a atras de două ori mai mulți bani europeni în ultimul deceniu, iar între anii 200 și 2010 am produs 24.700 de tone de miere. UE promite și mai mulți bani pentru apicultorii români până la sfârșitul lui 2014. Anul acesta, în conturile apicultorilor români vor intra 3,4 milioane de euro, urmând ca și în 2013 să beneiciem de același ajutor.

Mai mult de 80% din mierea care se găsește pe rafturile magazinelor britanice este provenită din import, în special din țările membre ale UE, printre care și România.

„Folosim în special miere românească, precum miere de salcâm, de tei sau polifloră. Cu ajutorul fondurilor europene, România încurajează apicultorii să-și dezvolte activitatea, iar numărul lor este în continuă creștere”, a declarat  Patrick Robinson, director operațional al Rowse Honey.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`