În sudul Israelului, 24 de ore din 24 sună sirenele. Hamas și alte organizații teroriste aflate sub protecția sa, lansează continuu zeci de rachete din Gaza. O zonă în care, zilnic, oamenii obişnuiţi trăiesc sub teroare, cu teamă pentru viaţa lor şi a apropiaţilor. Aşa prezintă ambasadorul Israelului în România situaţia din zonă, într-un interviu acordat jurnaliştilor de la Adevărul.
Cetățenii israelieni au fost din ce în ce mai amenințați de teroarea rachetelor în ultimul deceniu, timp în care circa 13.000 de rachete fost lansate asupra Israelului – o medie de peste trei rachete pe zi. Viața de zi cu zi a peste un milion de cetățeni din sudul Israelului a devenit insuportabilă. Şcoli închise şi familii forţate să stea în case sau în adăposturi. Doar câteva secunde la dispoziţie pentru oamenii care aud sirenele de averizare. Aşa arată viaţa locuitorilor din sudul Israelului.
„De sâmbătă, 10 noiembrie, sute de rachete și obuze de mortieră au fost lansate asupra civililor israelieni, omorând și rănind oameni nevinovați, inclusiv copii mici și bebeluși. Locuitorii din comunitățile de lângă granița cu Gaza suferă mereu din cauza unor astfel de atacuri, ca și din cauza escaladării altor tipuri de activități teroriste”, a declarat Dan Ben-Eliezer, ambasadorul Israelului în România.
Iar teama se extinde în tot Israelul. Potrivit declaraţiilor ambasadorului, în ultimele zile, rachetele au atins și Ierusalimul, Tel Aviv-ul și alte zone centrale ale țării. În total, în ultimii 10 ani, aproximativ 13.000 de rachete au fost lansate asupra Israelului. În aceste condiţii, autorităţile de la Israel iau măsuri pentru a-şi proteja cetăţenii.
„Forțele de Apărare Israeliene au decis să acționeze. Scopul operațiunii Stâlpul Apărării este definit clar, ținta fiind eliminarea unui pericol strategic. Israelul nu este interesat în deteriorarea situației și acționează cu responsabilitate, direcționându-și acțiunile către ținte militare și făcând mari eforturi pentru a nu răni civili”, adăugă ambasadorul Israelului la București.
Oficialul a mai declarat că nu există o „soluție rapidă” la această criză şi că Israelul a demonstrat o mare reținere în fața atacurilor continue, dar a fost forțat să acționeze în auto-apărare. O opinie contrară tuturor declaraţiilor palestiniene.