Mona Pivniceru: E posibil ca acest Mecanism de Cooperare şi Verificare să se eternizeze

Mona Pivniceru: E posibil ca acest Mecanism de Cooperare şi Verificare să se eternizeze
Foto: mediafax.ro

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, este de părere că România riscă să nu mai scape niciodată de supravegherea prin Mecanismul de Cooperare al Verificare, atâta vreme cât criteriile și aspectele cuprinse în acesta s-au schimbat în ultimii ani, transmite Agerpres.

E posibil ca acest Mecanism de Cooperare și Verificare să se eternizeze pentru că conditionalitățile de la care s-a pornit s-au extins, s-au difuzat, s-au corelat cu alte problematici și, încet, dar sigur, păstrează doar o contingență ușoară cu problemele, cu cele 4 condiționalități de la care s-a pornit. Cred că trebuie să ne punem serios problema dacă atât de tare ne-am singularizat în Europa ca Justiție, dacă problemele din sistem sunt exclusive ale României, dacă noi ne comparăm pe noi înșine cu propriul nostru sistem fără a avea un referențial concret sau dacă valorile acelea care permit orice extensie în orice domeniu se singularizează doar pe România sau suntem sistemul judiciar pilot de experiment pentru idealul de justiție în Europa„, a declarat Mona Pivniceru.

Ministrul Justiției a adăugat că în privința ei, în plin MCV s-au înregistrat derapaje considerabile de la independența puterii judecătorești.

„Faptul că voința politică nu a privit cu atenție sistemul judiciar, în sensul că statul român să-și fi executat obligațiile față de sistemul judiciar, după care să-i ceară normalitatea, a însemnat, cred eu, o politică de vulnerabilizare a judecătorului și a procurorului, de expunere a lor perpetuă unei situații de imposibilitate de a-și atinge mandatul. Și atunci noțiunile au circulat fără conținut, ele s-au situat într-un plan ideatic, mai mult declarativ, fondul problemei rămânând mereu același”, a adăugat Pivniceru.

Aceasta a precizat că a eloborat un proiect pe 3 ani de zile prin care să realizeze obligațiile statului român față de sistemul judiciar, de așa manieră încât judecătorul să-și desfășoare activitatea, fără să întâmpine probleme legate de infrastructură, legislație, și să intre într-o normalitate a actului de justiție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`