ANI: Trei miniștri USL și secretarul general adjunct al Guvernului, incompatibili. Cum se apără cei patru demnitari

ANI: Trei miniștri USL și secretarul general adjunct al Guvernului, incompatibili. Cum se apără cei patru demnitari

Trei miniștri din Cabinetul Ponta și secretarul general adjunct al Guvernului au ajuns în vizorul ANI pentru trafic de influență sau incompatibilitate de funcții.  Este vorba de Ovidiu Silaghi, Eduard Hellvig, Liviu Pop și Dan Mihalache.

Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor, nu poate justifica aproape 46.000 de euro din declarația sa de avere, cheltuieli efectuate şi veniturile realizate în perioada 07.05.2012 – 15.10.2012, arată ANI. În perioada amintită, ministrul a realizat, împreună cu Ariana Silaghi, soția lui, venituri salariale în cuantum de 24.872 lei, iar modificările patrimoniale intervenite în aceeași perioadă au fost în cuantum de 231.670 lei, rezultând o diferență nejustificată de 206.798 lei (aproximativ 45.955 euro), mai arată procurorii.

De asemenea, ANI a dispus sesizarea Oficiului Național pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, în vederea efectuării de cercetări cu privire la tranzacţii financiare suspecte efectuate de Ovidiu Ioan Silaghi, împreună cu Ariana Silaghi.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Ovidiu Silaghi despre acuzațiile ANI.

Eduard Hellvig, ministrul  Dezvoltării Regionale şi Turismului, este cercetat pentru incompatibilitate de funcții, el fiind angajat, simultan, pe mai multe posturi, dar și într-o funcție inexistentă. Astfel, pe lângă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător în ştiinţe politice în altă societate şi a mai încasat salariu de la o bancă de celule stem.

Hellvig s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cât şi funcţia de director în cadrul SC Sintezis Birotica SRL, privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei. De asemenea, în perioada 20 decembrie 2011 – 14 septembrie 2012, Eduard Hellvig a fost angajat pe funcţia de cercetător în ştiinţe politice în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL (al cărei administrator a fost Sorin Dan Mihalache, secretarul general adjunct al Guvernului), societate care nu se încadrează în categoria societăţilor care desfăşoară activităţi de cercetare-dezvoltare, ncasând drepturi salariale de la SC LIFE LINE – MEDICAL CENTER SRL (în perioada august – octombrie 2012), în cuantum de 26.703 de lei, în condiţiile în care la acesta nu figurează, ca şi angajat al societăţii, în baza de date centrală a Inspecţiei Muncii.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Eduard Hellvig despre acuzațiile ANI.

Liviu Pop, ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, a fost reclamat pentru conflict de interese și abuz în serviciu contra intereselor publice. Ar fi avantajat patrimonial Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, organizaţie cu care s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii cinci ani, încălcând astfel dispoziţiile în vigoare referitoare la conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, în materia legislaţiei penale, susţine Agenţia.

Acuzațiile privesc execitarea prerogativelor de ministru al Educaţiei. El a emis, cu nerespectarea hotărârilor judecătoreşti executorii, Ordinul numărul 4.271, care obligă statul să reţină cotizaţia sindicală, respectiv să o vireze ulterior sindicatelor din învăţământ, efectuând acte de administrare în numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

În 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat în funcţia de ministru interimar al Educaţiei, în prezent deţinând funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social în cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. De asemenea, în perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a exercitat funcţia de secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Liviu Pop despre acuzațiile ANI.

În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, ANI a constatat încălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor. În urma evaluărilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul că Sorin Dan Mihalache s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 10 mai – 8 iunie 2012, întrucât a exercitat, simultan, atât funcţia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cât şi funcţia de administrator în cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL, încălcând Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Citește AICI comunicatul ANI

Vezi AICI ce spune Dan Mihalache despre acuzațiile ANI.

Vezi AICI ce declară premierul Victor Ponta despre situația celor patru demnitari.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)