Mărturisire după 24 de ani: Israelul recunoaște, pentru prima dată, uciderea lui Abu Jihad, numărul doi în OEP

Mărturisire după 24 de ani: Israelul recunoaște, pentru prima dată, uciderea lui Abu Jihad, numărul doi în OEP
Israelul recunoaște uciderea liderului palestinian Abu Jihad, la aproape 25 de ani de la evenimentele care au dus la moartea numărului doi din Organizația pentru Eliberarea Palestinei. O publicație...

Israelul recunoaște uciderea liderului palestinian Abu Jihad, la aproape 25 de ani de la evenimentele care au dus la moartea numărului doi din Organizația pentru Eliberarea Palestinei.

O publicație israelită a confirmat o informație de mult timp bănuită în statul arab.

Yedioth Ahronoth a primit autorizația de a publica, la zece ani distanță, un interviu luat lui Nahum Lev, comandantul misiunii și ofițerul care l-a ucis pe cofondatorul OEP, scrie Boston.

Abu Jihad, pe numele adevărat Khalil al-Wazir, era considerat de Israel o amenințare la adresa securității sale, fiind în spatele mai multor atacuri sângeroase îndreptate împotriva statului evreu.

Lev a povestit că la 15 aprilie 1988, 26 de membri ai unităților de comando și ai forțelor de elită ale marinei au ajuns în Tunis. Nahum Lev și unul dintre colegi, deghizat în femeie, s-au dat drept un cuplu în vacanță. Lev acea într-o mână o cutie mare de ciocolată, în care ascunsese un pistol.  

Cei doi s-au apropiat de casa lui Abu Jihad, iar Lev l-a împușcat pe bodyguard-ul care adormise în mașină.

După aceea, mai mulți membri ai comandoului i-au neutralizat pe ceilalți oameni care asigurau paza liderului palestinian. Grădinarul, care rămăsese peste noapte în casa lui Jihad, a fost și el ucis. ”Mi-a părut rău pentru grădinar. Dar în acest tip de operațiuni trebuie să ne asigurăm că orice posibilă interferență este neutralizată”, a povestit Lev.

Narum Lev a mai spus că l-a ucis pe Jihad, având grijă să nu o rănească și pe soția acestuia care a apărut în cameră în momentul eliminării liderului OEP.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`