Andrei Marga, către Horia Roman Patapievici: „Nu iese o simfonie doar cu 2-3 tromboane uzate”

Andrei Marga, către Horia Roman Patapievici: „Nu iese o simfonie doar cu 2-3 tromboane uzate”
Foto: gandul.info

Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, i-a transmis fostului președinte al ICR , Horia Roman Patapievici, că „nu iese o simfonie doar cu 2-3 tromboane uzate”, transmite Mediafax.

Marga a vorbit în cadrul unui interviu despre neregulile pe care le-a constatat la unele dintre filialele ICR, despre sumele cheltuite de institut, precumși despre celebra afirmaţie referitoare la calorifer, despre care a spus că a fost scoasă din context.

Șeful ICR a prezentat o situaţie a institutelor culturale din străinătate, la momentul în care a devenit preşedintele instituţiei, succedându-i în funcţie lui Horia-Roman Patapievici, căruia îi şi oferă o replică la comentariul făcut de acesta recent, la Cluj-Napoca, în care compara maniera în care Marga doreşte să conducă instituţia cu o corabie ai cărei vâslaşi au fost înecaţi, iar pânzele i-au fost rupte.

”Răspunsul meu este simplu: vâslaşii sunt şi mai mulţi şi mai buni la această oră, iar începând chiar cu textul Sincronizarea Institutului Cultural Român am arătat că e nevoie de a deschide orizonturile, deci şi orizonturile sunt mai deschise, pânzele sunt mai larg desfăşurate decât înainte. Eu aş spune mult mai simplu. Şi aş folosi o altă metaforă – prefer metafora sincroniei – şi aş spune că, oricât s-ar supăra dânsul, nu iese o simfonie doar cu 2-3 tromboane uzate” a spus Marga.

Șeful ICR a vorbit și despre reproșurile aduse legate de maniera în care a ajuns la conducerea instituției.

„La ora la care s-a decis ca eu să fiu preşedintele ICR, eram plecat cu un program de cercetare în afara ţării. Atunci am trimis imediat răspunsul meu şi cu un text – pentru că mereu se întreabă care sunt intenţiile. Unii s-au legat de termeni. Chestiunea termenilor nu este nicio supărare. Eu am folosit termenul „producerea de valori” şi el a fost atribuit limbajului de lemn. Trebuie să lămurim că termenul este de provenienţă germană. Puteam folosi la fel de bine „generare de valori”, „creare de valori”, dar a fost o neînţelegere. Termenul este folosit de mari esteticieni din secolul XX, nu era termenul creat de mine. Nu acesta este scopul meu”, a adăugat Marga.

Preşedintele ICR a oferit nişte răspunsuri la controversele privind numirile în funcţiile de directori ai unor filiale ale unor persoane care au fost catalogate de predecesori drept incompatibile cu funcţia. În acelaşi interviu, Andrei Marga a prezentat motivele pentru care consideră necesară înfiinţarea unor filiale ale Institutului Cultural Român în provinciile istorice ale ţării.

 

 
 
Urmăriți B1TV.ro și pe
`