Statele Unite şi Israelul ar putea lansa raiduri precise împotriva instalaţiilor nucleare iraniene

Statele Unite şi Israelul ar putea lansa raiduri precise împotriva instalaţiilor nucleare iraniene
Statele Unite şi Israelul analizează posibilitatea lansării unor raiduri precise împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Informaţia apare în presa israeliană, care citează declaraţiile unui expert american...

Statele Unite şi Israelul analizează posibilitatea lansării unor raiduri precise împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Informaţia apare în presa israeliană, care citează declaraţiile unui expert american în relaţii internaţionale. În paralel, un raport întocmit de o organizaţie independentă din Statele Unite arată că Iranul va putea îmbogăţi suficient uraniu, pentru a fabrica o bombă atomică, în următoarele patru luni.

Un document întocmit de Institutul pentru ştiinţă şi securitate nucleară avertizează că Teheranul va putea îmbogăţi suficient uraniu pentru a fabrica bomba atomică. Iar asta se va întâmpla în următoarele patru luni.

Organizaţia independentă care a publicat raportul sprijină astfel afirmaţiile Secretarului american pentru Apărare, Leon Panetta, care declarase luna trecută că Iranul va avea nevoie de „aproximativ un an” pentru a produce arma nucleară.

„Iranul poate căuta capacitatea de a produce destul uraniu mai repede decât inspectorii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică o pot detecta. Dacă Iranul ajunge să produca destul uraniu pentru o armă nucleară, procesul care va urma pentru a o construi ar putea să nu fie detectabil înainte ca Iranul să-şi testeze dispozitivul atomic”, se arată într-un raport al Institutului pentru ştiinţă şi securitate nucleară

În acest context, Statele Unite şi Israelul analizează posibilitatea unor raiduri precise împotriva instalaţiilor nucleare iraniene. Potrivit lui David Rothkopf, expert în relaţii internaţionale şi fost membru al Administraţiei Bill Clinton,  ipoteza de lucru în acest moment este un atac aerian americano-israelian, care să vizeze instalaţiile iraniene de îmbogăţire a uraniului.Raidurile aeriene ar putea dura doar câteva ore, iar întreaga operaţiune nu ar ţine mai mult de o zi sau două. La operaţiune ar participa bombardiere şi avioane militare fără pilot.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`