Mona Pivniceru, criticată de CE pentru modul în care a organizat procesul de numire a procurorului general și șefului DNA

Mona Pivniceru, criticată de CE pentru modul în care a organizat procesul de numire a procurorului general și șefului DNA

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a intrat în atenţia Comisiei Europene. Secretarul general al instituţiei, Catherine Day, i-a trimis lui Pivniceru o scrisoare prin care o critică pe aceasta pentru modul în care a organizat procesul de numire a şefilor de Parchete. În opinia oficialului european, procedura nu a fost una transparentă.

Catherine Day i-a reproşat lui Pivniceru că nu a respectat recomandările făcute de Comisia Europeană în vederea numirii şefilor de Parchete.

„În adresa mea către dvs. din data de 11 septembrie, am expus modul în care trebuie înţeles raportul în lumina proiectului privind procedurile trimis de dvs. colegilor mei în data de 7 septembrie. Din păcate, aproape niciunul din aceste puncte nu s-au regăsit în procedurile publicate în această săptămână”, se arată în scrisoarea lui Catherine Day, potrivit România Liberă.

Comisia Europeană i-a cerut lui Pivniceru ca procedurile să fie unele credibile şi transparente. De asemenea, forul european i-a recomandat lui Pivniceru să ţină cont şi de sugestiile Consiliului Suprem al Magistraturii şi să garanteze un rol activ al CSM în cadrul acestor etape.

Potrivit criteriilor anuntate inițial, selecţia urma să se desfăşoare în doar câteva zile, timp în care niciun candidat nu putea depune un proiect managerial serios. Ulterior, Pivniceru a făcut mărit acel termen dar a refuzat să dispună proiectele discuţiei publice aşa cum ceruse Catherine Day.

Potrivit „standardelor” inițiale, selecția urma să se desfăşoare formal, în câteva zile, timp în care nici un candidat nu putea face un proiect managerial serios.

Fostul şef al DNA, Daniel Morar,  a anunţat deja că nu se va prezenta la concursul pentru postul de procuror general din cauza modului în care este organizat acesta.

Mona Pivniceru se va întâlni în aceste zile la Bruxelles cu Catherine Day şi comisarul pe justiţie, Viviane Reding. Rămâne însă de văzut dacă ministrul Justiţiei va accepta până la urmă să aplice recomandările Comisiei.

Vezi AICI scrisoarea integrală trimisă de Catherine Day.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`