Carnea de pasăre s-ar putea scumpi cu până la 15% până la sfârşitul anului

Carnea de pasăre s-ar putea scumpi cu până la 15% până la sfârşitul anului
Foto: B1 TV

Majorarea preţului la furaje ar putea determina scumpirea cărnii de pasăre cu până la 5% până la sfârşitul anului  pentru cei care o cumpără direct de la producător şi chiar cu 15% pentru preţul de pe rafturile magazinelor.

„Preţurile la furaje au crescut cu 30-35% începând cu luna august, din cauza secetei şi a producţiei mai mici din această toamnă”, a spus Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, pentru wwww.mediafax.ro.

Producătorii mai dau vina şi pe majorările de preţ la combustibili şi energie.

„Preţurile la carnea de pasăre vor creşte cam cu 5% la poarta fermierilor, până la sfârşitul anului, dar asta nu reflectă scumpirea din magazine. În general, o creştere de preţ la poarta fermei se regăseşte de trei ori mai mare pe rafturile magazinelor”, a afirmat Van, care estimează o majorare de preţ la carnea de pasăre de aproximativ 15% în magazine.

Acesta a mai spus că fermierii nu pot vinde la preţuri mai mari, care să acopere scumpirile de furaje şi ale utilităţilor, pentru că piaţa nu ar suporta aceste majorărări.

„Din acest motiv, este posibil ca în următoarea perioadă să auzim de scăderi sau chiar de întreruperi de producţie. În ultimii ani la noi au crescut toate, mai puţin salariile”, a explicat Van.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, carnea de pasăre s-a scumpit cu 2% în primele opt luni ale acestui an.

Piaţa cărnii de pasăre este estimată la aproximativ un miliard de euro şi a stagnat în ultimii ani.
 

Carnea de pasăre, mai scumpă

Embed:
 
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`