Catolicii nemți își pot pierde dreptul la comuniune sau la o înmormântare ca la carte dacă nu plătesc darea către biserică

Catolicii nemți își pot pierde dreptul la comuniune sau la o înmormântare ca la carte dacă nu plătesc darea către biserică
Romano-catolicilor din Germania li se poate interzice dreptul la comuniune sau la o înmormântare ca la carte dacă încetează să-și achite taxa către biserică. Decretul îi aparține unui episcop neamț care...

Romano-catolicilor din Germania li se poate interzice dreptul la comuniune sau la o înmormântare ca la carte dacă încetează să-și achite taxa către biserică. Decretul îi aparține unui episcop neamț care susține că cine nu va plăti bisericii taxa reprezentând 8% din impozitul anual nu va mai fi considerat catolic, scrie BBC.

Mai mulți clerici germani au început să se teamă de numărul tot mai mare de catolici care părăsesc biserica și comunitatea. Ei consideră că cei care se leapădă de biserică fac un pas serios împotriva comunității.

Toți nemții înregistrați drept catolici, protestanți sau evrei sunt obligați să plătească o taxă religioasă, echivalentul a 8-9 procente din impozitul anual. Darea către biserică a fost introdusă în secolul XIX-lea pentru a compensa naționalizarea proprietăților religioase.

Catolicii reprezintă cicrca 30 de procente din populația Germaniei, însă numărul celor care și-au schimbat sau abandonat religia a ajuns la 181.000 de credincioși din 2010. Foarte mulți au plecat în urma numeroaselor scandaluri de abuz sexual în care erau implicați clerici.

Oamenii bisericii catolice au intentat proces, în 2007, împotriva unui profesor pensionat care anunța că nu va mai plăti taxa către biserică, dar își va păstra confesiunea religioasă.

La conferința episcopilor germani de săptămâna trecută s-a adoptat acest decret potrivit căruia nimeni nu poate părăsi parțial biserica catolică, decret susținut și de Vatican.

Pentru cei care nu vor să mai plătească darea către bisierică nu vor mai fi disponibile servicii religioase precum comuniunea sau serviciile funerare. ”Acest decret este un pas greșit din partea episcopiei germane care ar trebui să fie conștientă de criza în care se află biserica catolică acum”, a comentat Christian Weisner, membru al unui grup de catolici intitulat ”Noi suntem biserica”.

Drept răspuns, un preot din Mannheim a explicat că darea este folosită pentru gesturi bune, pentru ajutoare, pentru cei fără adăpost sau pentru cei fără locuri de muncă.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`