Parlament mai numeros din următoarea legislatură: Numărul senatorilor și deputaților ar putea crește de la 430 la peste 500

Parlament mai numeros din următoarea legislatură: Numărul senatorilor și deputaților ar putea crește de la 430 la peste 500
Foto: ziaruldeiasi.ro
Deşi românii au votat, în 2009, reducerea numărului de senatori şi deputaţi la 300, acum ar putea creşte, de la 430 la peste 500. Explicaţia o găsim în legea alegerilor parlamentare, care amestecă sistemul uninominal cu cel proporţional, conform postului B1 TV.

Legea alegerilor parlamentare pevede că intră direct în Parlament candidaţii care obţin peste 50% din voturi, în colegiile lor. Acelaşi act normativ stabileşte clar că fiecare partid are dreptul la un număr de locuri direct proporţional cu voturile obţinute.

Numărul senatorilor şi al deputaţilor s-ar putea mări dacă, de exemplu, o formaţiune politică şi-ar adjudeca toate colegiile dintr-un judeţ, cu peste 50 la sută din votul electoratului. Atunci s-ar acorda locuri suplimentare celorlalte partide, prin redistribuire.

Legea în vigoare datează din 2008, dar, între timp, situaţia politică s-a schimbat.

USL a obţinut peste 50% din sufragii la nivel naţional, la alegerile locale, iar în multe judeţe chiar a ajuns la 60 de procente. La parlamentare, USL ar obţine 57% din voturi, potrivit celui mai recent sondaj de opinie IMAS, scrie Adevărul.

Dacă trendul se menţine pâna la alegerile parlamentare, USL va câştiga un numar mare de mandate cu peste 50%, în special în judeţele din Muntenia şi Moldova. Acest fapt ar avea ca efect apariţia unor mandate pentru PDL sau pentru PPDD.

În prezent avem 122 senatori şi 308 deputati, adică, în total 430 parlamentari. Din decembrie, numărul ar putea creşte la peste 500. Ceea ce inseamnă şi cheltuieli mai mari.

Conform calculelor Evenimetul Zilei, 50 de parlamentari în plus ar însemna că bugetul s-ar majora cu cel puţin 992.700 de lei.

În prezent, dupa ce, ca bugetari, le-au crescut salariile cu 8%, parlamentarii câştigă un salariu de 4.570 de lei, diurna de deplasare de 2.100 şi 1.184 de lei ca diurna pentru zilele lucrate în colegiu, sumele alocate cabinetului parlamentar şi personalul angajat acolo, maxim – 12.000 de lei. În total, un parlamentar scoate lunar, din bugetul statului aproape douăzeci de mii de lei.
 

Parlament mai numeros

Embed: " />
 
Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:35 - Marcel Ciolacu, la votul de învestire: Noul Guvern, un semnal puternic pentru investitori, partenerii externi și economia românească / Al doilea obiectiv major este organizarea rapidă a alegerilor prezidențiale (VIDEO)
17:31 - Cum să nu ajungem la Urgență de sărbători cu indigestie. Sfaturile nutriționistului: „Odată cu bucuria Crăciunului, trebuie să rămânem vigilenți”
17:16 - Alexandru Rafila, avizat favorabil pentru Ministerul Sănătății: Investițiile în spitale continuă într-un ritm accelerat / Ne preocupă dezvoltarea unui pachet de asigurări de sănătate care să includă și asigurările private (VIDEO)
17:16 - Newsweek: 6 zgomote „ciudate” care se aud la centrala termică. Cum identifici cauzele și cum le rezolvi rapid
17:11 - Programul de Crăciun și de Revelion al băncilor. Când nu vor funcționa instituțiile financiare
17:00 - Emil Hurezeanu, după ce a primit aviz favorabil pentru MAE: Este lumea revenirii la suveranitatea limitată, la războiul de agresiune / Nu sunt neapărat adeptul alinierilor cu orice preț și al practicii pilotului automat (VIDEO)
16:51 - Incendiu în Dâmbovița. O cisternă cu GPL a luat foc după ce a fost implicată într-un accident rutier cu o altă cisternă și un autoturism (VIDEO)
16:43 - Daniel Breaz: Indexările de pensii ar trebui să fie făcute. Pensionarilor trebuie să le dăm ceea ce s-a promis / Trebuie să ne gândim cum creștem PIB (VIDEO)
16:40 - Marina Voica, la 88 de ani, va sărbători Crăciunul cu preparate tradiționale aduse în dar de vecinii din Breaza: „Eu nu prea gătesc”
16:27 - Dezastru ecologic după răsturnarea petrolierelor rusești în Marea Neagră. Peste 12 delfini și sute de păsări au murit