Dan Diaconescu a devenit noul acționar majoritar al combinatului Oltchim, câștigând licitația cu strigare ce a avut loc vineri la Ministerul Economiei cu o ofertă de 203.149.548 lei.
Liderul Partidului Poporului a câștigat pachetul de acțiuni Oltchim (54,8%) pentru că a oferit cel mai mare preț pentru acțiuni și nu au fost găsite nereguli în oferta lansată.
Oferta lui Dan Diaconescu a depășit ofertele celorlați 3 investitori care s-au înscris la licitatație, PCC SE – 13, 4 milioane lei, în varianta cumpărării în bloc al celor 3 active Oltchim, Chimcomplex – 221 milioane lei și Aisa Invest – 30 milioane lei.
Creanţele AVAS şi Electrica nu au fost vândute, pentru că oferta Chimcomplex a fost sub preţul minim solicitat de distribuitorul de energie, iar pentru creanţa AVAS nu a fost depusă ofertă. Chimcomplex a oferit pentru creanţa Electrica suma de 202 milioane lei.
Creanţa Electrica asupra Oltchim este de aproximativ 150 milioane euro.
„Am oferit 45 milioane euro fără nicio condiţie şi vrem să convingem autorităţile ca aceşti bani să meargă, desigur sub formă de împrumut, către fondul de salarii şi pentru capitalul de lucru. Aceasta a fost prima licitație transmisă publicului, a fost una transparentă, a fost foarte curată. Domnul Ponta știe numărul meu, aștept să mă felicite”, a declarat Diaconescu, după aflarea rezultatului.
Şeful OPSPI, Remus Vulpescu, i-a comunicat lui Dan Diaconescu, că speră să semeneze luni contractul de vânzare-cumpărare, dar Diaconescu a afirmat că trebuie să studieze acordul şi nu a oferit un termen concret pentru semnare.
Vulpescu replicat că acordul va putea fi semnat şi luni după-amiază sau chiar marţi, fără niciun fel de problemă, dar nu mai târziu de miercuri săptămâna viitoare banii trebuie să intre în contul Oltchim.
Vulpescu a mai spus că Diaconescu va putea intra efectiv în posesia acţiunilor la Oltchim abia după ce Consiliul Concurenţei va stabili că această tranzacţie nu creează probleme de concentrare economică.
Statul a scos la vânzare atât acțiunile Electrica, cât și creanțele AVAS și Electrica. Participanții la licitație aveau posibilitatea de a cumpăra, una, două dintre cele trei active. PCC a făcut oferta pentru toate trei active (acțiunile Oltchim, creanța AVAS și creanța Electrica), Chimcomplex pentru acțiunile Oltchim și creanța Electrica, iar Aisa Invest și Dan Diaconescu doar pentru acțiunile Oltchim.
Creanța Electrica a fost câștigată de Chimcomplex, întrucât PCC, celalălt ofertant pentru creanța Electrica, nu a dorit să cumpere cele 3 active decat în bloc. Creanța AVAS nu va fi luată de nimeni în condițiile în care singurul ofertant, PCC, nu a dorit decât cumpărarea în bloc.
Compania PCC, acţionar minoritar al Oltchim, a depus ofertă atât pentru cumpărarea acţiunilor deţinute de Ministerul Economiei la Oltchim, cât şi pentru preluarea creanţelor AVAS şi Electrica asupra combinatului chimic, evaluate la 410 milioane de euro.
Omul de afaceri Ştefan Vuza a depus două oferte pentru achiziţia acţiunilor la Oltchim, prin firmele Aisa Invest şi Chimcomplex. El vrea să preia doar creanţa Electrica faţă de Oltchim.
Preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, a depus ofertă doar pentru cumpărarea acţiunilor statului la combinatul chimic, nu şi pentru cele două creanţe.
Licitația cu strigare a început cu o întârziere de 31 de minute. Membrii comisiei de privatizare au verificât până vineri la ora 5.00 dimineață documentele de participare la privatizare.
„Reprezentantul PCC este bănuit de acte de ostilitate față de Oltchim, dar care vine la această privatizare așa cum a spus dintodeauna că va veni. Reprezentantul Chimcomplex știe ce înseamnă privatizare, mai ales privatizare în industria chimică. Dumnule Vuza, care reprezentați Aisa, sunteți un om de afaceri bine cunoscut și experimentat în privatizare. Sperăm să aveți și dumneavoastră forța financiară pentru a-i elimina pe ceilați. Domnule Dan Diaconescu sunteți un om de media, sunteți într-o etapă în care aveți un calendar politic, vă construiți și un calendar investițional. Există și îndoieli și reticență în privința dumeavoastră, dar ați avut o abordare proprie pentru privatizare. Speram să fiți investitorul care spuneți că sunteți” a declarat Remus Vulpescu, înaintea începerii licitației.
„Oltchim este o societat[ comercial[ cu activ net negativ, perspective foarte slabe de continuare a activității și perspective și mai slabe de redresare. Datoria Oltchim de peste 700 milioane euro este unul dintre elementele înspăimântătoare pentru orice investitor” a mai declarat Vulpescu.
În cazul în care vineri nu ar fi fost desemnat un câștigător, compania Oltchim ar fi intrat în administrare specială.