Pompierii din Vâlcea au cerut ajutorul unui elicopter MAI să intervină în stingerea flăcărilor care s-au extins foarte repede şi din cauza secetei din utlima perioadă.
Problema este destul de dificilă în privința apei, deoarece pompierii trebuie să alimenteze de la o distanță de 25 de kilomteri de Călimănești.
În prezent, pompierii asigură limitarea propagării incendiului spre releu şi spre o cabană din zonă. Duminică, este aşteptat să ajungă în zonă un elicopter al Inspectoratului General de Aviaţie, care va arunca saci cu apă.
„Încercăm toate soluţiile pentru a stinge acest incendiu. Echipele ISU acţionează concertat, au stat toată noaptea aici şi au delimitat perimetrele focarelor, deşi s-au confruntat cu vântul care bate cu putere aici, la peste 1.000 de metri. Turba şi zona uscată a unor păduri au făcut extrem de dificilă intervenţia aici. Incendiul s-a întins pe o suprafaţă de peste trei hectare. Deja s-au efectuat primele zboruri cu apă deasupra, azi le vom continua. Nu se cunosc cu exactitate cauzele. Din păcate, ne confruntăm cu cea mai cunoscută zonă turistică din judeţ, vârful Cozia”, a declarat, pentru Agerpres, prefectul de Vâlcea, Mircea Nadolu.
„Pompierii militari din cadrul ISU Vâlcea, angajaţi ai ocoalelor silvice din zonă şi ai serviciilor voluntare ale localităţilor Călimăneşti, Sălătrucel, Berislăveşti au intervenit pentru stingerea unui incendiu de pădure în jurul releului Cozia. Până în acest moment, suprafaţa totală afectată de incendiu măsoară aproximativ trei hectare atât pe golul alpin cât şi în pădurea de răşinoase, molid şi jneapăn. S-a reuşit limitarea propagării, prin creerea unor fronturi, tăierea copacilor răzleţi din apropierea releului, arderea supravegheată a turbei spre releu şi cabană„, a declarat Cătălin Popescu.
Nu se știe deocamdată de la ce a pornit incendiul, însă este foarte dificl de stins datorită reliefului, dar și vântului și terenului extrem de uscat.
Incendiul de pe vârful Cozia este al zecelea produs în ultimele două luni în zona montană a judeţului Vâlcea.