Aproape 60% dintre respondenţii unui sondaj INSCOP ar vota un partid naţionalist, care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională. Pe de altă parte, două treimi nu ar mai susţine o astfel de formaţiune dacă ea ar promova ieşirea României din Uniunea Europeană, apropierea de Rusia sau restrângerea drepturilor minorităţilor naţionale.
Întrebaţi dacă ar vota un partid naţionalist, care promovează valorile religioase şi susţine familia tradiţională, 59,5% au răspuns afirmativ, iar 34,8% negativ.
Dintre cei care au răspuns că ar susţine un partid naţionalist care promovează valorile religioase şi familia tradiţională:
61% au spus că nu ar mai vota un astfel de partid în cazul în care acesta ar propune măsuri şi politici care ar putea determina ieşirea României din Uniunea Europeană;
75% au spus că nu ar vota un astfel de partid, în cazul în care acesta ar propune apropierea României de Rusia;
70% au precizat că nu ar mai vota un astfel de partid, în cazul în care acesta ar propune restrângerea drepturilor minorităţilor naţionale.
64,8% dintre respondenţi au fost de părere că România trebuie să îşi apere interesele naţionale când nu e de acord cu regulile UE, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al blocului comunitar. Pe de altă parte, 28% au spus că România trebuie să respecte regulile UE, chiar şi atunci când sunt afectate interesele naţionale, mai arată sondajul citat de Agerpres.
64,5% au fost de părere că ieşirea României din UE ar afecta interesele naţionale ale ţării (procentul reprezintă aproximativ 42% din totalul populaţiei). 29,4% au apreciat Roexit nu ar afecta interesele naţionale ale ţării (procentul reprezintă aproximativ 19% din totalul populaţiei).
Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 15 iunie de INSCOP Research în parteneriat cu Verifield la comanda think-tank-ului Strategic Thinking Group. Datele au fost culese prin interviuri telefonice, volumul eşantionului multistadial stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 2.95%, la un grad de încredere de 95%.