De la izbucnirea crizei economice aproape că nu există sector de activitate care să nu fie afectat. Iar efectele problemelor economice se răsfrâng și asupra cuplurilor din România, care aleg să nu se mai căsătorească. Astfel, de la începutul crizei numărul căsătoriilor a scăzut la jumătate, iar anul trecut s-au înregistrat cel mai mic număr de nunți din ultimele trei decenii, scrie Ziarul Financiar, care citează declarații ale celor care activează în industria hotelieră și a restaurantelor din România.
Nu doar căsătoriile sunt mai puține, a scăzut și numărul invitaților, darurile sunt mai ieftine, iar meniul de la evenimente este mai sărac. 2011 a fost cel mai slab an în privința căsătoriilor din 1980 încoace. Potrivit statisticilor anul trecut în România s-au căsătorit mai puțin de 106.000 de cupluri, comparativ cu 183.000 în 1980 sau cu cele peste 192.000 de nunți din 1990, care a fost maximul ultimilor 32 de ani.
„Nunţile sunt în ultimii ani pe un trend de scădere în restaurantele hotelurilor, atât ca număr de evenimente, cât şi ca număr de persoane care participă la acestea. Principala cauză este criza economică, care a redus bugetele alocate de români pentru astfel de evenimente”, a declarat, pentru Mediafax, Radu Enache, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
Industria hotelurilor şi restaurantelor a fost de asemenea afectată de numărul mic de nunți. Reprezentanții acestora spun acum că reținerea cuplurilor de a se căsătorii le-a afectat încasările, o sursă importantă de venit.
„În general, lumea nu mai plăteşte foarte mult pentru nunţi. A scăzut, de asemenea, şi numărul invitaţilor la aceste evenimente”, a spus Enache.
De asemenea, Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada Majestic din Bucureşti, a declarat că aproape nimeni nu mai rezervă camere la hotel pentru noaptea evenimentului, iar restaurantele sunt aproape toate libere acum, după ce până în prezent sălile se rezervau și cu un an înainte.