Iuliana Scântei: Comisia juridică a Senatului, aviz pozitiv pentru două legi deosebit de importante pentru ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar. Vor fi pe ordinea de zi a plenului Senatului din 28 iunie

Iuliana Scântei: Comisia juridică a Senatului, aviz pozitiv pentru două legi deosebit de importante pentru ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar. Vor fi pe ordinea de zi a plenului Senatului din 28 iunie
foto: Facebook @ Laura-Iuliana Scântei

Comisia juridică a Senatului a dat, miercuri, aviz pozitiv pentru proiectul de lege privind organizarea concursurilor de admitere în magistratură și la Institutul Național al Magistraturii, precum și pentru inițiativa parlamentară care se referă la procedura pentru realizarea transferurilor în magistratură prin intermediul CSM și la reducerea condițiilor de vechime la 7 ani pentru procurorii DIICOT și DNA, a anunțat senatoarea PNL Iuliana Scântei, președinta comisiei.

Senatul este cameră decizională ambele cazuri, iar cele două legi vor fi incluse pe ordinea de zi a plenului din 28 iunie. Senatoarea liberală spune că este vorba despre „două legi deosebit de importante pentru ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar, ca urmare a deficitului de judecători și procurori”.

Două legi deosebit de importante pentru ridicarea presiunii de pe sistemul judiciar, la vot final în Senat pe 28 iunie, spune Iuliana Scântei

„Proiectul de lege pentru organizarea concursurilor de admitere în magistratură și la INM, aflat în reexaminare după o decizie CCR, va permite organizarea concursurilor pentru judecători și procurori în anii 2021-2022. Condiția de „bună reputație” rămâne o cerință legală pentru candidați, întrucât ține de integritatea și onoarea funcției de judecător sau procuror. Prestigiul justiției și încrederea cetățenilor în justiție este strâns legată de persoana celui care exercită funcția de judecător sau procuror. Senatorii juriști au eliminat, prin amendamente, arbitrariul la stabilirea bunei reputații: o persoană sancționată contravențional sau disciplinarîn ultimii 3 ani anterior datei susținerii primei probe de concurs nu se bucură de o bună reputație dacă fapta pentru care a fost sancționată afectează onoarea și probitatea funcției ori prestigiul justiției și dacă sancțiunea nu a fost radiată”, a scris Iuliana Scântei, miercuri, pe Facebook.

Cealaltă inițiativă parlamentară care a primit votul majorității senatorilor juriști, spune liberala, „stabilește o procedură clară și rapidă pentru realizarea transferurilorîn magistratură prin intermediul CSM, precum și condiții de vechime redusă la 7 ani pentru procurorii DNA si DIICOT”

„Legile votate azi în Comisia Juridică corectează ceea ce PSD a stricat în 2018-2019 prin modificările aduse Legilor Justiției. Coaliția parlamentară din jurul PNL remediază, fie și temporar, problema acută a lipsei resurselor umane – judecători și procurori – din instanțe si parchete. PSD a blocat efectiv activitatea instanțelor și parchetelor prin modificări legislative sistemice iresponsabile. PSD a permis pensionarea anticipată a magistraților după doar 20 de ani vechime, a crescut din pix numărul de judecători în unele completuri și a blocat organizarea concursurilor în magistratură și la INM, golind instanțele si parchetele de magistrați profesioniști”, a adăugat Iuliana Scântei.

Ea mai spune că, „într-o sesiune parlamentară, guvernul condus de Florin Cîţu și parlamentarii coaliției au reușit să elimine pe cale legislativă aceste modificări toxice ale PSD și să deblocheze, după 3 ani, procesul de selecție a judecătorilor si a procurorilor din rândul celor mai buni absolvenți ai facultăților de drept, dar și al practicienilor în drept cu experiență (avocați, consilieri juridici ș.a.)”.

„Am încredere că și celelalte obiective asumate de PNLîn guvern și în coaliție vor fi îndeplinite în integralitate anul acesta: desființarea SIIJ, într-o sesiune extraordinară a Senatului, convocată după primirea opiniei Comisiei de la Veneția la sesizarea ministrului justiției, și noile Legi ale Justiției care să asigure premisele legale pentru funcționarea independentă și eficientă a unei justiții europene în România”, a mai afirmat Iuliana Scântei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`