România și Bulgaria mai fac un pas către spațiul Schengen: Primesc acces la Sistemul de informații privind vizele, însă doar pentru citire

România și Bulgaria mai fac un pas către spațiul Schengen: Primesc acces la Sistemul de informații privind vizele, însă doar pentru citire
Foto: Hepta - Zuma Press / Nicolas Economou

Comisia Europeană a decis, vineri, că România și Bulgaria vor avea acces de luna viitoare la Sistemul de informații privind vizele, însă doar pentru citire. Hotărârea a fost luată după ce ambele state au trecut testele tehnice necesare pentru conectarea la sistem. România și Bulgaria vor avea acces deplin după ce vor fi integrate în spațiul Schengen.

România mai face un pas spre intrarea în spațiul Schengen

Astfel, din iulie, România și Bulgaria vor avea acces la baza de date care conectează poliţiştii de frontieră de la frontierele externe ale UE cu consulatele statelor membre din întreaga lume, informează Agerpres.

Asta înseamnă că, de exemplu, vor putea vedea istoricul în materie de vize al unui solicitant. De asemenea, poliţiştii de frontieră bulgari şi români vor putea verifica valabilitatea şi autenticitatea vizelor Schengen eliberate de alte state membre, contribuind la prevenirea fraudei şi la combaterea criminalităţii.

Cele două țări vor putea accesa informațiile din sistem, dar nu vor putea introduce unele noi.

România și Bulgaria vor primi acces total în sistem după ce vor fi pe deplin integrate în spaţiul Schengen.

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a solicitat Consilului să permită „cât mai curând” aderarea României, Bulgariei și Croației la spațiul Schengen.

În acest context, președintele Klaus Iohannis a transmis: „Aderarea la spaţiul Schengen rămâne un obiectiv politic major pentru România şi face parte din angajamentul pe care ţara noastră şi l-a asumat prin Tratatul de aderare la UE. (…) România îndeplineşte criteriile necesare de peste zece ani, fiind un exemplu în ceea ce priveşte asigurarea securităţii pentru Uniunea Europeană”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Reacția lui Călin Georgescu după desecretizarea CSAT. „Cred că este pentru prima dată în lume când se încearcă o acţiune a statului împotriva unui candidat”
21:33 - Bănescu: E un fenomen fascinant acesta al instrumentalizării religiei. Ortodoxismul e cel mai mare adversar al Ortodoxiei / Antidotul la penetrarea populismului este educația! Noi, ca popor, din păcate, nu am internalizat încă oroarea față de totalitarism (VIDEO)
21:24 - Doi români, reținuți pe un aeroport din Italia. Ce au găsit polițiștii în ghiozdanul pe care îl transportau
21:24 - USR anulează protestul pro-Europa din Piața Victoriei. Ce recomandă Elena Lasconi
21:12 - Călin Georgescu a citat din manifestul lui ”Unabomber”, într-una din cărțile scrise de el. Acesta a fost unul dintre cei mai temuţi terorişti din istorie, care ura progresul
21:02 - Ce spune Cristela Georgescu despre rolul femeii. „Au anihilat, inclusiv din mentalul lor, au castrat bărbatul”
20:54 - Concluzii îngrijorătoare, după un program de monitorizare desfășurat de Ministerului Educației. Ce diferență există între elevii din rural și cei din urban
20:45 - Marian Rasaliu, după ce Marcel Ciolacu a anunțat că o susține pe Lasconi în turul 2 al prezidențialelor: „PSD este un partid 100%, eminamente, îndreptat înspre valorile europene” (VIDEO)
20:35 - Ce se întâmplă cu participarea lui Călin Georgescu în cursa prezidențială. Ce ar putea CCR să decidă
20:16 - SIE: România a devenit o prioritate a acțiunilor ostile ale Rusiei, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și sabotaje