Renate Weber, revocată de Parlament. Ludovic Orban: Motivele țin de încălcarea Constituției și a legilor țării. Vom numi un nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare (VIDEO)

Renate Weber, revocată de Parlament. Ludovic Orban: Motivele țin de încălcarea Constituției și a legilor țării. Vom numi un nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare (VIDEO)
Foto: Ludovic Orban / Facebook

Renate Weber a fost revocată din poziția de Avocat al Poporului, printr-un vot exprimat miercuri deplenul reunit al Parlamentului,pentru motive care țin de încălcarea Constituției și a legilor țării, a anunțat Ludovic Orban, liderul PNL și președintele Camerei Deputaților, care a precizat că săptămâna viitoare va fi demaratăprocedura pentru numirea unui nou titular în funcție, cu obiectivul de a finaliza demersul până la finalul sesiunii parlamentare.

Parlamentul a revocat-o pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, a anunțat Ludovic Orban

„Plenul Parlamentului a hotărât revocarea din funcția de Avocat al Poporului a doamnei Renate Weber, pentru motive care țin de încălcarea Constituției și a legilor țării. Este o decizie care a fost luată în conformitate cu procedurile constituționale și legale, care are o fundamentare și are un raport al Comisiilor juridice prin care se precizează clar încălcările Constituției și legislației, care au stat la baza revocării. Cu siguranță, săptămâna viitoare, va începe procedura de numire a noului Avocat al Poporului, o procedură care este prevăzută în Constituție, în lege, în regulamentele comune”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat pe cine va propune coaliția pentru funcția de Avocat al Poporului, Ludovic Orban a spus: „Când vom lua decizia, o vom face publică”.

Referitor la declarația Renatei Weber, care susține că nu a fost invitată în plenul reunit și că și-ar fi dorit să vină cu argumente, președintele Camerei Deputaților a afirmat: „A fost invitată la comisie. Putea să participe și la plen. A fost invitată la comisie, comisia este cea care a întocmit raportul și a elaborat proiectul de hotărâre, a putut să își exprime toate argumentele în cadrul dezbaterilor din comisie. Dacă dorea, putea să vină și la plen, n-a venit, asta e”.

„Nu este nicio încălcare a statului de drept, avem toate argumentele, care au fost cuprinse atât în solicitarea formulată, cât și în raportul Comisiilor juridice, și în mod evident aceste argumente sunt foarte puternice și reprezintă temeiuri solide pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului”, a adăugat Ludovic Orban.

Referitor la posibilitatea ca PSD să atace votul la CCR, dar și la eventuale efecte pe care le-ar putea avea un astfel de demers asupra calendarului de numire, președintele PNL a explicat: „Noi vom numi un nou Avocat al Poporului până la finalul sesiunii parlamentare, acesta este obiectivul pe care l-am stabilit. Dacă cineva atacă la Curtea Constituțională, evident, este vorba de o hotărâre a Parlamentului, poate să fie atacată hotărârea, numai că hotărârea produce efecte imediat”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`