Peste 8.000 de angajați din minerit vor fi disponibilizați. Cum se vor acorda plățile compensatorii

Peste 8.000 de angajați din minerit vor fi disponibilizați. Cum se vor acorda plățile compensatorii
sursa foto: pixabay

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică un proiect de Ordonanță de Urgență potrivit căruia 8.060 de angajați ai Complexurilor Energetice Oltenia și Hunedoara vor fi disponibilizați, alături de 264 de salariați de la Compania Națională a Uraniului și 30 de la Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului. Persoanele disponibilizate vor primi plăți compensatorii de aproape 916 milioane de lei, pentru o perioadă de până la patru ani. OUG se va aplica până la 31 decembrie 2032.

Virgil Popescu, despre disponibilizarea a 8.000 de angajați de la Complexurile Energetice Oltenia și Hunedoara

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a explicat luni, pentru Digi24, că persoanele disponibilizate vor primi salariile pe care le aveau negociate în contractele de muncă.

„Venim și cu venituri de completare, între 24 și 48 de luni pentru toți cei care au minimum trei ani vechime. Aceste plăți vor fi date pe toată perioada cuprinsă între 24 și 48 de luni. Dacă oamenii își găsesc un loc de muncă în această perioadă, vor primi o bonificație pentru că își caută și găsesc loc de muncă și participă la cursuri de recalificare jumătate din această formă de venit”, a declarat Popescu.

Acesta a precizat că pentru companiile care sunt în insolvență sau cele care demonstrează că nu au sursă de finanțare, plata acestor salarii compensatorii va fi suportată de la bugetul Ministerului Energiei.

„Vorbim de sumele din contractele colective de muncă. La CE Hunedoara suma a fost actualizată din contractul colectiv din 2016 la cursul actual al leului, sunt 49.000 de lei salarii compensatorii. Pentru CE Oltenia, unde au fost disponibilizări acum o lună – două, avem o dispoziție tranzitorie ca și cei disponibilizați de la orice companie, în special pentru Oltenia e vorba, dacă au fost disponibilizați în acest an, să beneficieze de veniturile de completare. Este angajamentul statului la pactul de mediu european”, a mai explicat Virgil Popescu, pentru Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`