Autoritățile ruse au ordonat joi companiei Facebook și aplicației de mesagerie Telegram să plătească amenzi severe pentru că nu au eliminat conținutul interzis, o mișcare care ar putea face parte din eforturile guvernamentale în creștere de a întări controlul asupra platformelor de socializare pe fondul disidenței politice.
Un tribunal din Moscova a amendat Facebook cu 17 milioane de ruble (aproximativ 236.000 de dolari) și Telegram cu 10 milioane de ruble (139.000 de dolari). Nu a fost clar imediat ce tip de conținut este vizat, scrie AP.
A fost a doua oară când ambele companii au fost amendate în ultimele săptămâni. Pe 25 mai, Facebook a fost obligat să plătească 26 de milioane de ruble (362.000 de dolari) pentru că nu a dat jos conținutul considerat ilegal de autoritățile ruse. În urmă cu o lună, Telegram a fost, de asemenea, obligat să plătească 5 milioane de ruble (69.000 de dolari) pentru că nu a respins apelurile la protest.
La începutul acestui an, Roskomnadzor, organismul de supraveghere rus, a început să blocheze accesul la Twitter și a amenințat cu o interdicție, tot din cauza presupusului eșec de a elimina conținutul ilegal. Oficialii au menționat că platforma nu a reușit să elimine conținutul care încurajează sinuciderea în rândul copiilor și care conține informații despre droguri și pornografie infantilă.
Represiunea s-a desfășurat după ce autoritățile ruse au criticat platformele de socializare care au fost folosite pentru a aduce zeci de mii de oameni în stradă în toată Rusia în acest an pentru a cere eliberarea liderului opoziției ruse Alexei Navalny, cel mai cunoscut critic al președintelui Vladimir Putin.
Eforturile guvernului rus de a accentua controlul internetului și al rețelelor sociale datează din 2012, când a fost adoptată o lege care permite autorităților să înscrie și să blocheze anumite conținuturi online. De atunci, un număr tot mai mare de restricții care vizează aplicațiile de mesagerie, site-urile web și platformele de socializare au fost introduse în Rusia.
Guvernul a difuzat în mod repetat amenințări de blocare a Facebook-ului și Twitter-ului, dar s-a oprit în afara interdicțiilor directe – temându-se probabil că această mișcare ar genera prea multă indignare publică. Numai rețeaua socială LinkedIn, care nu era foarte populară în Rusia, a fost interzisă de autorități pentru că nu a stocat datele utilizatorilor în Rusia.