Parada LGBTrevine, dupăcu relaxarea măsurilor anti-COVID. Asociația Accept a anunțat că „Bucharest Pride 2021″ va avea loc în intervalul 9-14 august, deci se va suprapune cu o perioadă plină de simbolism pentru creștini, Postul Adormirii Maicii Domnului. Pe rețelele sociale au apărut deja reacții ostile la adresa mișcării minorităților sexuale. Printre cei mai categorici opozanți se numără teologul Valentin Guia. În opinia acestuia, festivalul din Capitală are un scop precis, de a aduce ofense creștinilor și în cele din urmă, de a câștiga prozeliți.
„După părerea mea, clar că este o provocare. Haideți să fim onești, scopul lor acesta este, să-i întărâte pe creștini, să provoace tot felul de reacții virulente, astfel încât ei să se victimizeze și în cele din urmă, să câștige ‘electorat’.
Poporul acesta, din data de 1 august până pe 15 august șimai ales pentru că suntem acum într-o perioadă critică, vreau să vă spun că am ‘pulsul’ și știu câți oameni merg în perioada aceasta la biserică. Oamenii au nevoie de credință, pentru că guvernanții și toată lumea ne avertizează că va veni un val 4. Lafel ca la Paști, la Biserică a fost o afluență de creștini, pentru că acesta este adevărul. În momentul în care creștinul dă de greutate, se întoarce la biserică”,a declarat teologul pentru B1.ro.
În opinia teologului, în Capitalăse va crea un haos, cu prilejul Bucharest Pride 2021. Valentin Guia atenționează că la defilările din cadrul „paradei gay” ar putea fi aduse atacuri la adresa creștinilor, dar și la nivelul celor care doar se ghidează după valorile tradiționale.
„În București vor fi o grămadă de creștini care vor merge la biserică, care vor posti. Aceste parade (n.r. – Pride)sunt foarte gălăgioase. Atât timp cât manifestanții cer respect, toleranțăcredincioșilor să-i accepte ca o formă de normalitate, până aici totul este OK. Dar am și eu în calitate de credincios de rând, care mă aflu într-o perioadă de penitență, de rugăciune, pretenția de a fi respectat. La paradele trecute s-a trecut pe lângă biserici cu tot felul de care alegorice și boxe. Au fost tot felul de ținute, de provocări în limbaj, care de multe ori atacă simbolistica creștină.
În acest an, se pare că nu a fost de ajuns și au ales perioada postului, timp de șase zile. Data viitoare, probabil că va fi exact pe perioada postului (n.r. – 15 zile), ca să creeze ‘alternativă’. Este ceva care poate aduce atacuri în ansamblu, la nivel social. Se dorește o alternativă anarhică. Mai mult, se consumă o grămadă de lucruri, în perioada acestor festivaluri”, a declarat Guia pentru B1.ro.
Valentin Guia crede cămișcarea minorităților sexuale are accente extremiste.
„Noi îi acceptăm, dar singura problemă a teologilor, cum sunt și eu, a celor care iubesc scriptura lui Hristos, e doar dorința de a nu interfera aceste minorități cu învățătura scripturistică, cu Biserica, cu lucrurilepe care noi le apărăm (…) Dar legat de practicile acestor minorități, noi ne dezicem. Pentru că în învățătura scripturistică și morală pe care nouă ne-a lăsat-o Hristos prin Evanghelie, noi nu le acceptăm.
Dacă această manifestație nu ar avea tendințe extremiste, lucrurile s-ar desfășura calm, iar fiecare, în propria sa intimitate și-ar vedea de treaba lui.
Eu nu cred că ar trebui să o iau pe soția mea și încă 20 de familii normale, să mergem la Arcul de Triumf și să manifestăm, să provocăm. Toate lucrurile acestea se pot desfășura fără parade, pentru că fiecare are libertatea de a-și alege ceea ce dorește”, a mai transmis Guia.
Sociologul Alfred Bulai crede, de asemenea, că data evenimentuluinu a fost stabilită întâmplător.
„În general, grupurile active civic pentru anumite tipuri de drepturi, ca să atragă atenția, fac tot posibilul să se creeze scandal. Oamenii au învățat un lucru: nu exiști în media, dacă nu există scandal. Cele două grupuri, credincioșii, respectiv LGBT, se ‘ajută’ reciproc. Se dorește conflictul”, a declarat Bulai pentru B1.ro.
Profesorul universitar de la SNSPA crede că mișcarea LGBT din august nu va avea un mare impact social, în ciuda trendului internațional.
„E treaba fiecărei tabere să-și apere pozițiile, pentru că așa este în democrație sau cel puțin, așa ar trebui. Este o dispută între două tabere care nu sunt atât de puternice, cel puțin România. Nici una, nici alta, în ceea ce privește o activitate publică consistentă. La Referendumulpentru Familie s-a văzut acest lucru, prezența a fost nesemnificativă, pentru că LGBT nu a fost văzută o problemă. Nu pentru că oamenii ar fi atât de toleranți, ci pentru că pur și simplu nu era sugerat un pericol. Este ceva care nu are atât de mare însemnătate.
După ce va fi un mic scandal în ziua respectivă (n.r. – a evenimentului), totul se va stinge. Și probabil că vor fi mai mulți jandarmi decât participanți”, a mai punctat sociologul.
Contactată de B1.ro, Asociația Accept, organizatoarea festivalului pentru minoritățile sexuale, a refuzat să ofere un punct de vedere.