Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, anunță că o evaluare a centrelor de vaccinare din România a scos la iveală faptul că 45% dintre aceastea au o activitate medie și scăzută, ceea ce înseamnă că vaccinează la mai puțin de jumătate din capacitate.
În aceste condiții, medicul militar a solicitat o reevaluare a acestora și a propus, fie o reducere a programului de lucru, fie sistarea temporară a activității centrelor respective.
”Am făcut o evaluare, cu ajutorul colegilor din CNCAV, a activității și eficienței centrelor de vaccinare din cele 1.499 de fuxuri, adică peste 996 de centre. 45% din aceste centre au o activitate medie și scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului. Ca atare, pentru a optimiza activitatea centrelor de vaccinare, am transmis către toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, o adresă prin care rog reevaluarea activității centrelor de vaccinare cu mai multe propuneri: fie de reducere a programului de lucru în acele centre și constituirea de echipe mobile care să vaccineze în activitățile din ușă în ușă, în mod deosebit în mediul rural, sau alte tipuri de activități de vaccinare ce presupun deplasarea unor echipe mobile, sau în anumite centre care nu mai au adresabilitate, chiar sistarea temporară a activității acestora pentru a fi eficienți în ceea ce privește persoane vaccinate, respectiv costuri”, a explicat Valeriu Gheorghiță.
Întrebat ce înseamnă activitate medie sau scăzută a unui centru de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a răspuns: ”Capacitatea, în momentul de față, este de circa 100 de persoane pe flux pe cele 12 ore de lucru. Capacitate medie înseamnă că vaccinează între 25 și 50 de persaoane pe flux, pe zi, iar activitate mică înseamnă sub 25 de persoane pe zi. Sunt foarte puține centre care au o activitate mică, într-un județ sunt 1, 2 sau 3 centre care au activitate mică și care au un singur flux, sunt centre mici. Circa 30% sunt centre care au activitate medie”.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că, în prezent, în platforma online sunt peste 400.000 de persoane programate, atât pentru doza 1, cât și pentru rapel, pe cele patru tipuri de vaccinuri, însă acum, cele mai multe dintre persoanele care doresc să se vaccineze fac acest lucru prin prezentarea direct la centru.
Valeriu Gheorghiță: 45% din centrele de vaccinare au o activitate medie și scăzută, însemnând că vaccinează sub 50% din capacitatea fluxului / Ce măsuri vor fi luate