Cele mai bune scaune de birou pentru persoane înalte – 6 lucruri de care trebuie să ții cont!

Cele mai bune scaune de birou pentru persoane înalte – 6 lucruri de care trebuie să ții cont!

Fiecare persoană este diferită și fiecare dintre noi avem necesitățile proprii atunci când vine vorba despre, practic, orice subiect. Excepție nu face nici tema scaunelor de birou, fiecare persoană având nevoie, în funcție de greutate, înălțime, probleme de sănătate, de altfel de scaun de birou. Cea mai bună alegere pentru persoanele cu nevoi diferite față de medie este scaunul de birou XXL.

Spre exemplu, o persoană cu o greutate mai mare va avea nevoie de un scaun de birou capabil să suporte această greutate. O persoană mai înaltă va avea nevoie de un scaun de birou care să îi ofere sprijinul necesar spatelui, deci cu un spătar mai înalt, dar și cu o înălțime ajustabilă, pentru a servi lungimii picioarelor. O persoană care are probleme cu spatele va avea nevoie de un scaun de birou care să îi ofere suport pentru coate, pentru a evita acumularea tensiunii în zona umerilor, și cu pernuțe suplimentare pentru extra suport în zona spatelui. În articolul de față vrem să ne concentrăm asupra scaunelor ideale pentru persoanele înalte.

Ce înseamnă o persoană înaltă?

Primul pas în a afla dacă aveți sau nu nevoie de un scaun special este să aflați dacă vă încadrați în categoria de persoane cu înălțimea peste medie. Media generală de înălțime pe teritoriul României este de 161cm la femei și de 173 cm la bărbați. Deși România se află situată pe locul 43 în lume ca înălțime a populației, există, totuși, multe cazuri de persoane ce se situează peste această medie. Dacă voi depășiți această medie de înălțime, citiți în continuare, pentru a afla care sunt cele mai indicate caracteristici pe care trebuie să le dețină scaunul de birou potrivit vouă.

Șezutul mai lat

Persoanele înalte sunt persoanele care au, bineînțeles, oasele mai lungi, iar aceste persoane au, în general, și bazinul și coapsele mai late decât media. Din acest motiv, este important ca scaunul pe care îl utilizează acestea să aibă un șezut mai lat, care să ofere suportul și confortul necesar. Lățimea șezutului trebuie să permită coapselor să stea într-o poziție lejeră, fără să le blocheze în eventualele mișcări și rotiri din poziția șezut. Mai mult decât atât, o persoană înaltă are și picioarele mai lungi, motiv pentru care este important ca șezutul scaunului de birou XXL să fie și el mai lung, pentru a asigura suportul necesar picioarelor și pentru a ajuta la prevenirea, în acest fel, a eventualelor probleme ce pot apărea la nivelul genunchilor. Un șezut care are dimensiunea necesară persoanei ce utilizează scaunul va asigura un unghi de 90 de grade în poziția de ședere, atât la nivelul bazinului, cât și la nivelul genunchilor, pentru ca laba picioarelor să atingă complet solul, iar tibia să fie perpendiculară pe podea.

Spătarul mai înalt

Rolul spătarului, așa cum se înțelege și din denumire, este acela de a oferi sprijin și susținere spatelui, dar și a gâtului. Cei ce lucrează mult timp la birou tind să adopte o poziție strâmbă, aplecată în față, care afectează nu numai coloana, făcând vertebrele să se taseze între ele, dar afectează și mușchii spatelui și ai gâtului, cauzând, printre altele, acel gheb de care se teme oricine.

Din această cauză, adăugându-se și faptul că puțini sunt cei ce cumpără un birou la comandă, realizat la înălțimea adecvată lor, este important ca o persoană înaltă să achiziționeze un scaun care să dispună de un spătar mai înalt, care să poată asigura acest tip de susținere pe toată lungimea spatelui lor, dar și a gâtului. La urma urmei, atunci când protejăm spatele, protejăm, de fapt, toată cutia toracică. Dacă reușim să asigurăm un scaun de birou adecvat taliei unei persoane înalte, îi facem mult mai mult bine decât credem, pentru că un suport corect oferit spatelui înseamnă și adoptarea unei poziții adecvate, ceea ce înseamnă un unghi deschis, mai mare de 90 de grade, al bazinului. Acest unghi deschis permite diafragmei să se miște în voie și, prin urmare, respirația persoanei în cauză nu va fi afectată. Dacă persoana care utilizează scaunul respiră corect, și sângele, și prin urmare, creierul, va fi bine oxigenat și, mai mult decât atât, tot sistemul circulator va fi mult mai sănătos și ferit de apariția unor probleme ca mâini și picioare reci, varice și multe altele.

Practic, să vă asigurați că persoana înaltă din viața voastră dispune de un scaun cu un spătar corespunzător nevoilor sale înseamnă să aveți grijă de mult mai multe aspecte ale sănătății sale decât vă puteți imagina.

Suport pentru cap

Suportul pentru cap este important atunci când persoana înaltă din viața voastră nu are un scaun de birou cu un spătar care să suporte toată lungimea necesară, adică să includă și gâtul. Atunci când cel care utilizează scaunul își reazemă capul de suportul aferent, acesta permite mușchilor gâtului să se relaxeze și să se detensioneze, acțiune absolut necesară în mod frecvent, datorită faptului că gâtul are un rol foarte important în susținerea capului. De asemenea, mușchii gâtului sunt primii care vor obosi în orice activitate întreținută în poziție așezată, datorită faptului că gâtul nu trebuie doar să susțină capul, care este cu mult mai greu decât ne imaginăm, dar și datorită faptului că este un membru important în echilibru în această poziție.

Suportul pentru coate la înălțimea necesară

Atunci când petrecem mult timp în fața unui birou, așezați pe un scaun, simțim o anumită tensiune acumulându-se la nivelul mușchilor umerilor. Această tensiune apare atunci când suportul pentru brațe și coate nu este situat în locul necesar sau la înălțimea necesară. Poziția ideală pentru suportul de brațe este aceea în care cotul stă relaxat poziționat pe el, în timp ce brațele ajung într-o poziție naturală fie la hârtiile asupra cărora lucrăm, fie la tastatura calculatorului, după caz. Dacă brațele nu sunt în poziție naturală, iar coatele nu sunt bine susținute de suportul destinat acestora, greutatea brațelor va pune presiune pe mușchii umerilor, făcându-i să atingă starea de tensiune și durere mult mai repede decât în cazul contrar. Dacă brațele sunt în poziția recomandată de specialiști, iar suportul de coate este bine reglat la înălțimea la care trebuie să fie în funcție de fiecare utilizator în parte, atunci greutatea brațelor va fi absorbită de acest suport și nu de mușchii umerilor, făcând astfel, mai ușor de rezistat la ore îndelungate de lucru de birou.

Mecanism de reglare a înălțimii scaunului

O altă necesitate de neuitat la orice scaun de birou pentru persoane înalte, dar nu numai, este mecanismul de reglare a înălțimii scaunului. Așa cum am mai discutat înainte, este important ca picioarele să fie bine suportate de sol, iar tibiile să fie perpendiculare pe acesta, pentru că atât timp cât picioarele sunt suportate corespunzător, este mult mai ușor de găsit poziția adecvată, care să nu suprasolicite niciun mușchi în mod inutil în timpul lucrului la birou.

Deși este foarte mult susținută de specialiști ideea de a schimba constant poziția atunci când petrecem mult timp așezați, pentru a schimba stresul de pe anumiți mușchi pe alții și pentru a permite celor de dinainte să se relaxeze până la următoarea solicitare, există un caz ce trebuie evitat neapărat. Sub nicio formă nu este indicat să lăsați picioarele fără suport. În orice poziție ați alege să stați la birou, picioarele trebuie susținute. Dacă picioarele atârnă fără suport atunci când sunteți așezat pe scaun, nu doar că este o poziție foarte inconfortabilă, care vă va deruta și nu vă va lăsa să vă concentrați corespunzător la ceea ce aveți de făcut, dar este și o poziție care stresează enorm atât mușchii picioarelor, cât și mușchii spatelui, prin faptul că picioarele, în totalul lor, reprezintă o mare parte a greutății corpului care, fără suportul adecvat, va fi susținută de mușchii spatelui.

Desigur, acesta nu este cazul persoanelor înalte, care au, însă, o altă grijă. Indiferent de poziția pe care o adoptați atunci când sunteți așezat pe un scaun de birou, trebuie să aveți mereu în considerație ca unghiul genunchilor să nu fie mai mic de 90 de grade. Persoanele înalte tind să nu țină cont de înălțimea la care setează scaunul și se întâlnesc, de multe ori, cu situații în care genunchii sunt situați mai sus de linia bazinului, poziție incorectă și foarte dăunătoare întregului corp. Această poziție este opusul a ceea ce am menționat la începutul articolului și este o poziție închisă, care nu permite diafragmei să se extindă cum trebuie, motiv pentru care respirația nu va fi realizată corect, sângele nu va fi oxigenat așa cum trebuie, iar calitatea circulației sangvine va fi afectată.

Ideal este să vă reglați scaunul de birou la orice înălțime aveți nevoie, astfel încât genunchii să se afle la aceeași înălțime cu bazinul, unghiul bazinului fiind de cel puțin 90 de grade.

Știm că sunt multe informații de urmărit, însă ne dorim să fim siguri că aveți în considerație toate aceste informații atunci când achiziționați următorul scaun de birou, pentru că sănătatea este, sau ar trebui să fie, primul punct de interes pe orice listă. Pe lista noastră, a celor de la magazinul de scaune de birou online Edepo, cu siguranță este!

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
13:45 - Care sunt românii care primesc salarii mai mari cu peste 23%, după ce Guvernul a majorat salariului minim pe economie
13:44 - Noi controverse îl vizează pe Călin Georgescu. Acesta a plagiat-o pe regina elfă Galadriel din „Stăpânul Inelelor”, într-un videoclip în care vorbește despre cum s-a schimbat lumea
13:24 - MApN: Sistemul PATRIOT aflat în dotarea Regimentului 74 a fost certificat şi va executa serviciul de luptă alături de celelalte capabilităţi ale Forţelor Aeriene
13:23 - Timpii de staționare la granițe se vor reduce cu circa 30 de minute după intrarea în Schengen
13:01 - Spitalul Colentina poate relua internările în cele şase secţii unde acestea au fost suspendate / Alexandru Rafila: „DSP își face datoria. Acest spital este în subordinea Primăriei Capitalei”
12:51 - Donald Trump despre demisia directorului FBI drept ”o zi extraordinară” pentru SUA
12:38 - Cătălin Predoiu: „Aderarea deplină la Spațiul Schengen este un rezultat pentru cetățenii români care au avut atâta răbdare și au îndurat această așteptare”
12:16 - Trei meserii noi au fost introduse în Clasificarea ocupațiilor din România
12:07 - Președintele Coreei de Sud, Yoon, promite că va „lupta până la capăt” și nu regretă că a declarat legea marțială
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)