Ce este tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2 și de ce este considerată mai periculoasă decât celelalte

Ce este tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2 și de ce este considerată mai periculoasă decât celelalte
Foto: PIxabay

Actualul focar de COVID din regiunea australiană Victoria a luat o altă întorsătură săptămâna trecută, când o nouă variantă a fost descoperită de autoritățile sanitare. Nu este clar dacă această nouă variantă „Delta” a apărut în Victoria, New South Wales sau din alte părți și nu a fost încă potrivită cu niciun caz aflat în carantină hotelieră.

Noua variantă Delta ar putea fi mai contagioasă

Mai avem multe de învățat despre această variantă, iar majoritatea datelor pe care le avem în acest moment provin din Marea Britanie. Nu știm încă cu siguranță dacă varianta este mai mortală sau dacă se răspândește mai mult la copii. Dar datele timpurii sugerează că sunt mai transmisibile decât alte variante, scrie theconversation.com.

Vestea bună este că atât vaccinurile AstraZeneca, cât și vaccinurile Pfizer funcționează încă relativ bine împotriva acestuia – deși numai după a doua doză.

Care este varianta Delta?

Organizația Mondială a Sănătății are un nou sistem de denumire, folosind alfabetul grecesc, pentru variantele care trezesc îngrijorare.

Varianta Delta a fost cunoscută anterior ca „varianta indiană”, deoarece a fost găsită pentru prima dată în India. Este una dintre cele trei sub-linii ale variantei indiene și este, de asemenea, cunoscută sub numele de B.1.617.2. Varianta Kappa – tulpina cea mai răspândită în ultimul focar din Victoria și care provine din carantina hotelieră din Australia de Sud – este B.1.617.1.

Nou sistem de denumire a noilor variante

OMS a introdus acest nou sistem de denumire pentru a evita stigmatizarea asociată cu atașarea de nume de țări ale variantelor. Vechiul sistem de denumire ar putea scădea probabilitatea ca țările să raporteze noi variante în viitor, de teamă că țara lor va fi acuzată de răspândirea de noi variante.

Un exemplu istoric este „gripa spaniolă”. De fapt, dovezile sugerează că această tulpină de gripă probabil nu a provenit din Spania.

Noul sistem este un mod fără judecată de a urmări noile variante. Este mai infecțios

Varianta Delta a fost detectată în multe țări diferite din întreaga lume, inclusiv în Marea Britanie, SUA, Fiji, Singapore și acum Australia.

În Marea Britanie, Delta depășește tulpina Alpha, cunoscută anterior ca „varianta britanică”. Numai acest lucru sugerează că Delta este mai transmisibilă decât Alpha, care este semnificativ mai transmisibilă decât tulpina originală detectată pentru prima dată în Wuhan, China.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară