Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a vorbit miercuri, în emisiunea ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, despre investițiile pentru conbaterea poluării care sunt prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care a fost depus, luni, la Bruxelles, și a fost prezentat, miercuri, la Guvern.
Întrebat dacă e clar dacă va exista o taxare a poluării, Cristian Ghinea a precizat: ”Este clar în ceea ce privește taxarea transporturilor de mărfuri, va fi un sistem în care să plătești în funcție de cât folosești drumul. Cu cât transporți mai multă marfă pe o suprafață mai lungă, cu atât plătești mai mult. La partea de descurajare a importului de mașini vechi, nu am luat încă o decizie, sunt mai multe variante. La fel ca în cazul pensiilor, am convenit cu Comisa să mergem într-o direcție, dar detaliile le vom stabili apoi”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Oficialul guvernamental a mai menționat că toate construcțiile noi din PNRR sunt la un standard energectic nou în România.
”Un subiect de care am vorbit mai puțin, dar el se regăsește ca un fir roșu în tot PNRR-ul: toate construcțiile noi din PNRR sunt la un standard energetic care nu există încă în România, abia acum se definește. Vorbim de spitale noi, vorbim de școli, vorbim de «valul renovării». Pur și simplu, vom asista la o transformare radicală a standardelor de eficiență energetică ale clădirilor. Asltfel, nu ne încadrăm în standardele de verde ale PNRR. Este o schimbare care vine de la reglementările de la Uniunea Europeană, a fost absolut obligatoriu să adoptăm aceste standarde la partea de construcții. La fel, și autostrăzile nou făcute vor avea perdele forestiere”, a explicat Ghinea.
De asemenea, întrebat dacă în PNRR sunt prevăzute investiții în zona de combatere a poluării, ministrul a răspuns: ”Vor fi 45.000 de hectare de pădure nou-plantată, 25.000 până în 2024, 45.000 până în 2026. Pădure nouă. (…) Vor fi 543 de kit-uri de măsurare a poluării aerului. (…) Asta înseamnă că aproape peste tot în România vei avea aparatură sofisticată care nu doar că măsoară nivelul de noxe și îți explică și cel fel de noxe sunt. (…) Garda de Mediu va primi echipamente pentru a putea lupta cu poluarea. (…) Prin PNRR, România va investi în mediu la un nivel fără precedent. Până acum am avut, fie fonduri europene, fie bani de la bugetul național, dar la un nivel foarte mic pentru mediu. Să recunoaștem că nu a fost o prioritate pentru noi, ca societate”.