Undă verde pentru un nou vaccin împotriva COVID-19: OMS aprobă dozele produse de Sinovac pentru utilizare de urgență

Undă verde pentru un nou vaccin împotriva COVID-19: OMS aprobă dozele produse de Sinovac pentru utilizare de urgență
Foto: Hepta - DPA Images / Carlos Guzman

Organizația Mondială a Sănătății a aprobat marți vaccinul Sinovac COVID-19 pentru utilizare de urgență pentru adulți de 18 ani și peste această vârstă.

Este a doua astfel de autorizație pe care organismul global o acordă unei companii chineze, după Sinopharm, scrie euronews.com.

Într-o declarație, făcută marți, agenția ONU pentru sănătate a declarat că datele transmise experților săi au arătat că două doze de vaccin au împiedicat oamenii să aibă simptome de COVID-19 la aproximativ jumătate dintre cei care au fost imunizați.

OMS a spus că există puțini adulți în vârstă înscriși în cercetare, deci nu a putut estima cât de eficient a fost vaccinul la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

„Cu toate acestea, OMS nu recomandă o limită superioară de vârstă pentru vaccin”, a spus agenția, adăugând că datele colectate din utilizarea Sinovac în alte țări „sugerează că vaccinul va avea probabil un efect protector la persoanele în vârstă”.

În aprilie, un studiu publicat de o echipă de oameni de știință din Brazilia a confirmat o rată de eficacitate raportată anterior de peste 50% pentru Sinovac. Un studiu real din Chile din aprilie a constatat o rată de eficacitate de 67%.

OMS a dat, de asemenea, undă verde vaccinurilor COVID-19 dezvoltate de Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Moderna și Johnson & Johnson.

Autorizația OMS înseamnă că vaccinul poate fi cumpărat de donatori și alte agenții ONU pentru a fi utilizat în țările în curs de dezvoltare, inclusiv în inițiativa susținută de ONU de a distribui vaccinuri COVID-19 cunoscute la nivel mondial sub numele de COVAX.

„Lumea are nevoie disperată de mai multe vaccinuri COVID-19 pentru a rezolva uriașa inechitate de acces din întreaga lume”, a declarat dr. Mariângela Simão, asistent-director general al OMS pentru acces la produsele de sănătate.

„Îi îndemnăm pe producători să participe la Facilitatea COVAX, să-și împărtășească cunoștințele și datele și să contribuie la controlul pandemiei.”

Efortul a fost încetinit considerabil după ce cel mai mare furnizor din India a declarat că nu va mai putea oferi vaccinuri până la sfârșitul anului din cauza unei creșteri recente a infecțiilor în țara din sudul Asiei.

Până în prezent, nu există o ofertă confirmată pentru dozele Sinovac cu COVAX.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:59 - Directorul INSCOP: Încrederea românilor în Rusia se află la minim absolut, în timp ce atitudinea pro europeană s-a întărit
23:43 - Andrew Tate, acuzat de viol și trafic de persoane în România, și-a făcut partid în Marea Britanie: „Voi fi premier”
23:13 - Crin Antonescu: „Sunt similitudini înfiorătoare între discursul lui Hitler și al lui Georgescu”
23:08 - Șase tineri din Vâlcea, cu vârste între 16 și 23 de ani, au fost reținuți pentru furt. Prejudiciul estimat este de 12.000 de euro
22:50 - Claudiu Târziu: Anularea alegerilor, o lovitură de stat. Ne-am trezit cu o continuare a unei guvernări incapabile, ticăloase și corupte / Suntem într-un soi de dictatură la începutul ei, pe care AUR o respinge (VIDEO)
22:43 - Locul la doar câteva ore de București care a atras milioane de turiști în 2024. Poate fi vizitat atât vara, cât și iarna
22:15 - Tanczos Barna: Instituțiile care vor fi comasate, care își vor reduce cheltuielile pot genera plecări naturale de angajați. Ei își pot găsi cu siguranță loc de muncă în privat (VIDEO)
22:13 - Congresul SUA l-a validat pe Donald Trump în funcția de președinte. Când va începe noul mandat
21:58 - Irineu Darău (USR): Atunci când vorbim de alegeri, trebuie să ne gândim ce face bine democrației și ce își dorește poporul. Nu se mai poate ca în 2025 să asistăm la aceeași comedie (VIDEO)
21:47 - Salariul primit de un cetățean nepalez în România. De câți bani are nevoie pentru a se întreține la noi în țară