Guvernul a renunțat la ideea de a adopta moneda euro la 1 ianuarie 2015 și a programat pentru perioada 2013-2015 integrarea în mecanismul european al ratelor de schimb, ERM-II, potrivit noului program de convergență, relatează Mediafax.
Proiectul programului de convergență, ce urmează a fi transmis Comisiei Europene, menționează ca termen estimat pentru integrarea în sistemul ERM-II perioada 2011-2014, dar nu mai menționează pentru adoptarea monedei euro termenul specificat anterior, 1 ianuarie 2015.
Documentul precedent, de la începutul lui 2011, specifica pentru trecerea la moneda europeană data de 1 ianuarie 2015 și o potențială trecere la ERM-II , nu „mai devreme de 2012”.
Noul proiect al guvernului se bazează pe necesitatea continuarii reformei, dar modifică calendarul pașilor de urmat până la integrarea în zona euro.
„Având în vedere necesitatea continuării reformelor structurale menite să crească flexibilitatea economiei româneşti şi capacitatea acesteia de a face faţă eventualelor şocuri asimetrice, se apreciază că moneda naţională va putea intra în mecanismul ratei de schimb II (ERM II) în perspectiva anilor 2013-2014. Această apreciere are în vedere şi necesitatea îndeplinirii sustenabile ex-ante a criteriilor de la Maastricht, inclusiv prin intermediul consolidării fiscale durabile, care să conducă la maximizarea probabilităţii ca România să-şi limiteze la cei doi ani obligatorii durata participării la mecanismul ratelor de schimb II. Se consideră că atât perioada anterioară intrării în ERM II, cât şi cea a participării în acest mecanism vor reprezenta etape importante ale procesului de convergenţă nominală şi reală a economiei româneşti, ce este prognozat a se relua ulterior încheierii perioadei de contracţie economică substanţială”, se arată în document.
Documentul vine pe fondul declarațiilor oficialilor, printre care Președintele, Traian Băsescu, și Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, carre au vorbit în ultima perioadă de posibilitatea amânării adoptării monedei euro.