Florin Cîțu, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență: „O țară cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri” (VIDEO)

Florin Cîțu, la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență: „O țară cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Prezent la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, premierul Florin Cîțu a susținut un discurs prin care și-a exprimat viziunea cu privire la rolul României în cadrul acestui proiect.

„Vă asigur de sprijinul deplin al Guvernului, dar și de al meu, personal. Înființarea Centrului este o urmare firească a importanței pe care problematica rezilienței a acumulat-o în ultimii ani, o problematică deosebit de complexă ce trebuie urmărită îndeaproape, ca urmare ce o are în societate, în general, dar și asupra instituțiilor statului, în particular. Mai mult, împărtășesc opinia conform căreia reziliența trebuie conceptualizată dintr-o perspectivă care să permită concluzii operaționale.

Consolidarea rezilienței a devenit un imperativ atât pe plan național, cât și în perspectiva NATO și a UE. Acestui imperativ trebuie să i se răspundă cu măsuri concrete la identificarea cărora Centrul este chemat să contribuie. Centrul va beneficia de un bagaj solid și variat de expertiză, care nu mă îndoiesc că va produce valoare adăugată reală, benefică pentru România și alianții, partenerii noștri.

Un stat cu caracteristicile României nu poate rămâne în afara marilor dezbateri europene și euro-atlantice (…) Consider că trebuie să împărtășim cu aliații și partenerii noștri concluziile la care ajungem, fie ele și de etapă (…)”, a declarat Cîțu.

Declarațiile lui Florin Cîțu la inaugurareaCentrului Euro-Atlantic pentru Reziliență (VIDEO)

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce este Centrul Euro-Atlatic pentru Reziliență

Conform MAE, E-ARC va reprezenta o platformă pentru o abordare strategică integrată în ce priveşte rezilienţa şi va permite dezvoltarea de programe şi iniţiative în domeniu, axate pe trei piloni: combaterea şi reducerea riscurilor prin anticipare şi adaptare; dezvoltarea de instrumente analitice şi bune practici; cooperarea practică în cercetare, educaţie, pregătire profesională şi exerciţii comune.

Pentru început, E-ARC va funcţiona ca instituţie publică naţională cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, urmând a fi deschis participării altor state din UE, NATO sau partenerilor acestor organizaţii care doresc să se alăture demersului, pentru coordonarea acţiunilor şi valorificarea bunelor practici în materie.

MAE menţionează că în prima etapă de activitate E-ARC urmează să operaţionalizeze o serie de grupuri de lucru pe următoarele teme: rezilienţa societală; rezilienţa în domeniul tehnologiilor emergente şi disruptive; rezilienţa sistemelor de comunicaţii şi a noilor ecosisteme tehnologice; rezilienţa la crize şi urgenţe complexe; rezilienţa asigurării continuităţii guvernării şi a serviciilor esenţiale; rezilienţa infrastructurii de transporturi; rezilienţa statelor din vecinătatea NATO şi UE la influenţele antioccidentale ale actorilor statali şi nonstatali.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`