Laura Codruța Kovesi avertizează, într-un interviu pentru presa spaniolă, asupra riscului apariției unor delicte legate de banii din fondul european de redresare post-pandemie: ”Nu există țări curate”

Laura Codruța Kovesi avertizează, într-un interviu pentru presa spaniolă, asupra riscului apariției unor delicte legate de banii din fondul european de redresare post-pandemie: ”Nu există țări curate”
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Laura Codruța Kovesi, șefa noului Parchet European (EPPO), a atras atenția, într-un interviu pentru agenția de presă EFE, asupra riscului apariției unor delicte în legătură cu banii din fondul european de redresare post-pandemie. Fosta șefă a DNA spune că ”nu există ţări curate”, în care să nu existe corupție.

Laura Codruța Kovesi: Există un risc ridicat de creştere a delictelor în Europa, în special în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare şi în contractele publice

Kovesi se declară mândră pentru că este primul procuror-șef european și optimistă în legătură cu activitatea pe care EPPO o va începe de la 1 iunie.

”Sunt foarte mândră să fiu primul procuror-şef european şi să iniţiez acest nou Parchet European anti-fraudă, cred că începutul EPPO este un moment istoric”, le-a spus Laura Codruța Kovesi jurnaliștilor spanioli, potrivit Agerpres.

Kovesi mai precizează că, potrivit estimărilor sale, bugetul Uniunii Europene înregistrează în fiecare an pierderi de aproximativ 500 de milioane de euro din cauza infracțiunilor din zona corupției, a deturnării de fonduri și a fraudelor, pierderi care ar putea fi și mai mari, spune fosta șefă a DNA, în contextul pandemiei de coronavirus.

Referindu-se la banii din fondul de redresare constituit de Comisia Europeană care pot fi accesați de statele membre, Laura Codruța Kovesi avertizat: ”Odată cu această mare cantitate de bani şi flexibilitate există un risc ridicat de creştere a delictelor în Europa, în special în sistemul de sănătate, agricultură, cercetare şi în contractele publice”.

Astfel, Kovesi spune că, din punctul său de vedere, ”nu există țări curate”.

”Dacă avem bani europeni, în toate ţările membre vor fi cazuri, în toate ţările membre”, consideră șefa EPPO.

Polonia, Ungaria, Danemarca, Suedia şi Irlanda sunt statele din blocul comunitar care nu participă în noul Parchet European, iar Finlanda și Slovenia nu și-au desemnat încă procurorii care să facă parte din instituția care își va începe activitatea marți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`