Wall Street Journal: Bulgaria poate da lecții de politică fiscală zonei euro

Wall Street Journal: Bulgaria poate da lecții de politică fiscală zonei euro
Foto: econtext.ro

Publicația financiară Wall Street Journal, citată de Evenimentul Zilei, a scris, în ediția on-line de miercuri, un articol în care aplaudă măsurile de politcă fiscală și monetară a Bulgariei, care a renunțat la planul de adoptare a monedei euro în 2015. Ministrul de finanţe Simeon Djankov a explicat că guvernul bulgar nu vede niciun beneficiu prin aderarea la euro, ci doar costuri.

„Publicul se întreabă acum pe cine va trebui să salvăm dacă intrăm în zona euro. Ar fi un gest prea riscant şi, de asemenea, nu se ştie ce reguli vor exista în această zonă şi cum se vor transforma acestea într-un an sau doi”, a mai spus acesta.

În acest context, este dificil de luat o decizie în favoarea adoptării euro. Astfel, Bulgaria își păstrează cursul de schimb fix leva/euro, o măsură care s epare că a funcționat. Mai întâi, până în 1999, s-a luat măsura de a adopta un curs fix față de marca germană, după care s-a trecut la aceeași măsură în cazul euro.

Fiecare leva din circulaţie a fost de atunci susţinută în proporţie de 100% de rezerve valutare menţinute la banca centrală. Salariile reale au crescut cu 1000% de când Bulgaria a adoptat acest consiliu monetar, până la peste 400 de dolari, în prezent (de la 30 de dolari în 1996). Reformele economice au permis şi chiar încurajat câştigurile de productivitate, iar inflaţia a fost de o singură cifră din 1997 încoace.

Consiliul monetar a forţat de asemenea guvernul să controleze cheltuielile, deoarece banca centrală nu poate tipări bani la discreţie pentru a sprijini cheltuielile guvernamentale. Aşa se face că acum Bulgaria nu doar că îndeplineşte criteriile de la Maastricht pentru adoptarea euro, dar este unul din statele cu cea mai mică datorie publică, de sub 20% din PIB.

Semnatarii Tratatului de la Maastricht au căzut de acord asupra unor constrângeri fiscale similare, pe care însă le-au pierdut din vedere pe parcurs. Adoptând o rată de curs fixă şi impunând cerinţe stricte în privinţa rezervelor valutare, Bulgaria a eliminat acest pericol.

Economistul Steve Hanke, artizanul consiliului monetar din Bulgaria şi din alte state spune că a recomandat de mult timp Bulgariei să se menţină în afara zonei euro, dar spune că măsura nu are de-a face cu faptul că euro ar fi în pericol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:30 - Podul peste Dunăre s-a stricat deși nu a fost dat circulației. A fost construit de la zero
11:29 - Negrescu: Sper ca, dincolo de mirajul rețelelor sociale, românii să fie atenți la proiectele concrete. Experimentele politice pot cauza probleme / PSD nu are acum un lider interimar, conducerea e asigurată de colegii aleși la congres (VIDEO)
11:16 - Ionuț Stroe: Ilie Bolojan, un lider care știe să răspundă așteptărilor românilor. Prin seriozitate, prin competență și prin pragmatism, va conduce PNL către o revenire cât se poate de normală și sănătoasă (VIDEO)
11:05 - NATO vrea să crească producția de arme în Ucraina: „Ucraina trebuie să poată acţiona de pe o poziţie de forţă”
10:55 - Luis Lazarus: Am făcut multe emisiuni cu Călin Georgescu și am fost nevoit să-i atrag atenția că sare calul. E cam nebun
10:49 - Rusia înaintează în Ucraina în cel mai rapid ritm lunar de la începutul războiului. În ultima lună fost cucerit un teritoriu cât jumătate din suprafața Londrei
10:49 - Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion în București. Temperaturile vor fi anormale
10:28 - Adrian Cioroianu: Călin Georgescu are toate datele unui experiment care a scăpat de sub control. Programul dânsului e ușor ca aerul (VIDEO)
10:25 - Declarații bizare făcute de Călin Georgescu de-a lungul timpului: „M-am întâlnit cu o ființă non-umană” / „Piramidele egiptene nu au fost încă folosite” / „Apa e informație, vibrație, frecvență” (VIDEO)
10:22 - NATO și Ucraina se vor întâlni la Bruxelles în urma lansării rachetei balistice experimentale de către Rusia