Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după întâlnirea cu Benjamin Netanyahu: SUA sprijină dreptul Israelului de a se apăra (VIDEO)

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după întâlnirea cu Benjamin Netanyahu: SUA sprijină dreptul Israelului de a se apăra (VIDEO)
captura video

SUA vor ajuta la reconstrucția comunităților din Fâșia Gaza ca parte a eforturilor de consolidare a încetării focului dintre Israel și grupurile militante palestiniene, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după întâlnirea cu prim-ministrul israelian.

Antony Blinken a spus că este necesar să se abordeze situația umanitară gravă pentru a preveni revenirea la violență.

El a adăugat însă că SUA se vor asigura că grupul militant Hamas, care controlează Gaza, nu va beneficia de niciun sprijin financiar.

Blinken a reiterat, de asemenea, sprijinul SUA pentru dreptul Israelului de a se apăra.

Peste 250 de persoane au fost ucise, în marea lor majoritate în Gaza, în timpul celor 11 zile de lupte acerbe care s-au încheiat vineri cu un armistițiu intermediat de statul egiptean.

Violența a venit după săptămâni de tensiune între Israel și militanți palestinieni în Ierusalimul de Est, care a culminat cu ciocniri într-un loc sfânt venerat atât de musulmani, cât și de evrei. Hamas a început să tragă rachete după ce a avertizat Israelul să se retragă de pe site, declanșând atacuri aeriene ca represalii.

Blinken a început o călătorie de trei zile în Orientul Mijlociu, la Ierusalim, întâlnindu-se cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care i-a mulțumit pentru „susținerea fermă a dreptului de autoapărare al Israelului” în timpul escaladării.

„Și noi vom da sens angajamentului nostru pentru autoapărarea noastră: dacă Hamas încetează calmul și atacă Israelul, răspunsul nostru va fi foarte puternic”, a avertizat dl Netanyahu, scrie bbc.

Premierul a mai spus că au discutat despre reaprovizionarea sistemului de apărare antirachetă Iron Dome care protejează Israelul de focul rachetelor palestiniene și modalități de a preveni reînarmarea Hamasului.

Blinken a declarat că diplomația intensă din culise a președintelui SUA, Joe Biden, a contribuit la producerea încetării focului de săptămâna trecută și că „acum credem că trebuie să ne bazăm pe ea”.

El a adăugat: „Știm că pentru a preveni revenirea la violență trebuie să folosim spațiul creat pentru a aborda un set mai mare de probleme și provocări de bază. Și asta începe cu abordarea gravei situații umanitare din Gaza și începutul unei reconstrucții”.

El a spus că SUA va strânge sprijinul internațional în jurul acestui efort, aducând în același timp propriile „contribuții semnificative”, inclusiv unele care vor fi anunțate mai târziu.

De asemenea, el a promis că se va asigura că Hamas nu va beneficia de asistență. Hamas este desemnat ca grup terorist de SUA, UE, Marea Britanie și Israel.

Blinken urmează să viziteze Ramallah în Cisiordania ocupată marți după-amiază pentru a se întâlni cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`