Guvernul Japoniei va cumpăra unele din insulele pe care le dispută cu China, potrivit mass media

Guvernul Japoniei va cumpăra unele din insulele pe care le dispută cu China, potrivit mass media
Guvernul japonez a acceptat să cumpere mai multe insule din Marea Chinei de Est aflate în proprietate privată, controlate de Japonia, dar revendicate și de China, s-a afirmat miercuri în presa japoneză. Guvernul a...

Guvernul japonez a acceptat să cumpere mai multe insule din Marea Chinei de Est aflate în proprietate privată, controlate de Japonia, dar revendicate și de China, s-a afirmat miercuri în presa japoneză.

Guvernul a acceptat să cumpere trei dintre cele mai mari cinci insule principale disputate, numite Senkaku în japoneză si Diaoyu în chineză, de la familia Kurihara pentru 2,05 miliarde yeni (26 de milioane de dolari), potrivit agenției de știri Kyodo și a două ziare japoneze, citate de Huffington Post. Media japoneză citează surse anonime.

Un oficial al guvernului japonez a refuzat să confirme informația și a spus că negocierile continuă încă. Telefoanele date unui membru al familiei Kurihara nu au primit răspuns.

Tensiunile cu privire la aceste insule au crescut vertiginos din aprilie, când guvernatorul naționalist al Tokyo, Shintaro Ishihara, a anunțat un plan conform căruia guvernul orașului să strângă bani pentru a cumpăra insulele, pentru a nu se afla în pericol de a fi cumpărate de o a treia parte externă, cum ar fi China.

Raportările din media au afirmat că fondurile pentru a face achiziția ar avea nevoie de aprobare din partea cabinetului japonez, lucru care este posibil să se întâmple în următoarea săptămână sau două. Au spus și că înțelegerea finală ar putea fi încheiată până la sfârșitul lunii.

China nu recunoaște că familia japoneză Kurihara deține insulule, deci acordul nu ar afecta revendicările acestui stat asupra lor.

Weekendul trecut, Tokyo a trimis o echipă de experți în apele din jurul insulelor pentru a survola zonele de pescuit și posibile situri pentru dezvoltare, o mișcare puternic criticată de China. Activiști din Japonia și Hong Kong au mers pentru scurt timp pe insulele nelocuite luna trecută, în timp ce sute de chinezi au protestat în stradă în mai multe orașe în ultimele săptămâni.

Deși cumpărarea insulelor de către guvernul japonez va înfuria fără îndoială China, raportările din media au explicat că este mai degrabă un mod de a da o lovitură propunerii și mai inflamatoare a guvernatorului Ishihara, care include planuri de dezvoltare. Insulele se află în apropiere de rute marine cheie și sunt înconjurate de zone de pescuit bogate și de resurse naturale neexploatate. Se pare că nu s-ar face niciun fel de dezvoltare în conformitate cu planul național.

Secretarul-șef al Cabinetului, Osamu Fujimura, a afirmat că guvernul și proprietarul insulelor se află încă în convorbiri și nu va da detalii cu privire la discuție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`