Iulian Fota: Așteptăm de la acest Consiliu European cea mai dură reacție de până acum împoriva dictatorului Lukașenko. Din sursele opoziției belaruse, pilotul a fost amenințat cu doborârea avionului (VIDEO)

Iulian Fota: Așteptăm de la acest Consiliu European cea mai dură reacție de până acum împoriva dictatorului Lukașenko. Din sursele opoziției belaruse, pilotul a fost amenințat cu doborârea avionului (VIDEO)
Captură Video - B1 TV

Iulian Fota, director general al Institutului Diplomatic Român, consideră că de această dată Uniunea Europeană trebuie să abordeze chestiunea Belarusului „mult mai tranșant”, pentru că nu se poate ca dictatorul Aleksandr Lukașenko, despre care spune că „și-a luat prizonieră propria țară”, să pună în pericol siguranța cetățenilor europeni și să deturneze avioanele după bunul plac.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Iulian Fota, după deturnarea avionului comercial de către Belarus: „Nu se poate ca un dictator să pună în pericol siguranța cetățenilor noștri”

Întrebat de Tudor Mușat la „Actualitatea”, luni seară, ce așteptăm de la această reuniune a Consiliului European în raport cu Belarus, directorul general al IDR a explicat: „Cea mai dură reacție de până acum împotriva președintelui actual al Belarusului, împotriva dictatorului Lukașenko. Este un gest fără precedent, este o sfidare gravă la adresa regulilor de bun simț și la adresa Uniunii Europene. Eu cred că, de data aceasta, Uniunea Europeană trebuie să abordeze chestiunea Belarusului mult mai tranșant, împreună cu partenerii americani, pentru că efectiv am intrat într-o nouă etapă, deci este ceva de neînchipuit, doar acum doi-trei ani de zile, ca un avion care efectiv zboară respectând regulile internaționale să fie deturnat de manierea aceasta, în baza amenințării cu folosirea forței”.

„Acum, pe seară, a apărut un element care evident că trebuie verificat, dar se pare că, din sursele opoziției din Belarus, pilotul a fost amenințat cu doborârea avionului de către controlorii de zbor tocmai ca să îl forțeze să aterizeze pe aeroportul din Minsk. Evident, se va face o anchetă aici, așteptăm în continuare o serie întreagă de informații, dar ce avem până acum este suficient ca, pe de o parte, să ne irite la maximum și, pe de altă parte, să genereze o acțiune fermă, tranșantă. Nu se poate ca un dictator, care și așa și-a luat prizonieră propria țară și face ce vrea cu ea, să facă ce vrea și cu cetățenii noștri, să pună în pericol siguranța cetățenilor noștri, să deturneze avioanele după bunul său plac”, a adăugat Iulian Fota.

El a punctat că „este un moment foarte complicat pentru Occident, mult peste ceea ce înțelegem în acest moment”.

„Eu sper că Occidentul se va ridica la înălțimea acestei provocări”, a mai spus Iulian Fota.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`