Belarus a deturnat un avion Ryanair pentru a aresta un jurnalist aflat la bord. Aeronava a ajuns la destinația inițială cu o întârziere de 6 ore / NATO, UE și Marea Britanie, reacții tranșante

Belarus a deturnat un avion Ryanair pentru a aresta un jurnalist aflat la bord. Aeronava a ajuns la destinația inițială cu o întârziere de 6 ore / NATO, UE și Marea Britanie, reacții tranșante
foto: Pixabay

Un avion Ryanair care zbura din Grecia spre Lituania a fost deturnat către Minsk, iar opozanții belaruși spun că manvera a avut ca obiectiv arestarea unui jurnalist aflat la bordul aeronavei, pe numele său Roman Protasevich. Presa belarusă de stat susține că avionul a fost deviat către Minsk din cauza unei alerte cu bombă, dar că la bordul aeronavei nu a fost găsit niciun dispozitiv exploziv, potrivit BBC.

În Minsk, avionul a stat la sol mai multe ore, iar în cele din urmă a decolat către destinația sa inițială, capitala lituaniană Vilnius, unde a aterizat în jurul orei locale 21:30 (20:30, ora României), mai exact cu o întârziere de șase ore față de momentul programat pentru sosire.

Incidentul a fost condamnat de mai multe națiuni europene, care au acuzat Belarusul de „terorism de stat” și au solicitat aplicarea desancțiuni. Mai mulți politicieni de pe continent au cerut intervenții din partea UE și NATO.

Lituaniaa îndemnat stateleUE să recomande, printr-un apel comun, evitarea spațiului aerian belarus, să convoace ambasadorii belaruși și să protesteze față de utilizarea aeronavelor militare pentru deturnarea zborurilor comericale.

La rândul său, secretarul britanic pentru afaceri externea avertizat că această „acțiune extraordinară” va avea „implicații serioase”.

Jens Stoltenberg, mesaj ferm pentru Belarusdupă deturnarea avionului Ryanair

Jens Stoltenber a condamnat incidentul, despre care spune că este unul „grav și periculos”, și a cerut o anchetă internațională.

„Monitorizăm îndeaproape aterizarea forțată în Belarus a zborului căre Vilnius și reținerea opozantului Roman Protasevich. Acesta este un incident grav și periculos care necesită investigații internaționale. Belarus trebuie să asigure returnarea în siguranță a echipajului și a tuturor pasagerilor”, a scris oficialul nord-atlantic, duminică, pe Twitter.

Cum a reacționat președintele Consiliului European

Charles Michel, președintele Consiliului European, a anunțat că liderii UE vor discuta „acest incident fără precedent” chiar luni, la reuniunea extraordinară a forului, și că situația nu va rămâne „fără consecințe”.

„Fac apel la autoritățile belaruse să elibereze imediat pasagerul reținut și să îi garanteze drepturile pe deplin”, a adăugat oficialul european.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`