Dan Barna, despre PNRR: Este cel mai important program de țară, după cel care a avut ca efect aderarea la UE. Pentru a primi aceste 29,2 miliarde de euro trebuie să avem proiectele finalizate până în 2026 (VIDEO)

Dan Barna, despre PNRR: Este cel mai important program de țară, după cel care a avut ca efect aderarea la UE. Pentru a primi aceste 29,2 miliarde de euro trebuie să avem proiectele finalizate până în 2026 (VIDEO)
Sursă foto: Facebook / Dan Barna

Vicepremierul Dan Barna a declarat marți seară, în cadrul emisiunii ”Actualitatea”, moderată de Tudor Mușat, pe B1 TV, că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este cel mai important program de țară al României după aderarea la Uniunea Europeană.

Dan Barna:Acest Plan Național de Redresare și Reziliență este o oportunitate fabuloasă pentru România

”Acest Plan Național de Redresare și Reziliență este o oportunitate fabuloasă pentru România din două motive. Este, în primul rând, cel mai important program de țară, după cel de mulți ani de zile care a avut ca efect aderarea la Uniunea Europeană. De atunci încoace, din 2007, nu a mai existat nimic similar, nici măcar pe aproape. Acest program, gândit, dezvoltat ca instrument al Uniunii Europene pentru sprijinirea statelor să treacă de criză este oportunitatea reală pentru România să fie un program de țară de recuperat acele decalaje. În dezbaterea publică e mereu acest sentiment că suntem departe de Europa cu 20-30-50 de ani.

Dincolo de resursa financiară, prin care vom face acele autostrăzi pe care le așteptăm de 30 de ani, prin care vom construi spitale noi, prin care vom reabilita școli, este și componenta aceasta de oportunitate și argument puternic pentru reforme. (…)

Faptul că acești bani europeni vin cu o cerință explicită și precizată, cu termene de reforme pe care să le facem în statul român este un lucru foarte bun și este un argument prin care eu sper (…) ca aceste reforme să devină realitate”, spune Dan Barna.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce înseamnă reforma statului. Explicațiile lui Dan Barna

Vicepremierul a explicat că, spre deosebire de proiectele pentru care sunt folosite fonduri de coeziune, proiectele din PNRR trebuie finalizate până în 2026.

”Particularitatea acestui program este că, spre deosebire de fondurile de coeziune, unde erau intervale de șapte ani și terminai o bucată, foarte bine, mai fazai, mai trimiteai mai încolo, acest program are un program foarte clar, 2026. Suntem în 2021, avem cinci ani la finalul cărora, pentru a primi aceste 29,2 miliarde de euro trebuie să avem și proiectele finalizate, și reformele implementate”, a mai spus vicepremierul.

Întrebat ce înseamnă această ”reformă a statului” la care se referă atunci când vorbește despre fondurile din PNRR, Barna a precizat: ”Reforma statului înseamnă o reformă pe ceea ce înseamnă funcția publică și mecanismele… cum te asiguri că situații precum cea de la Apele Române sau din multe alte instituții nu se mai întâmplă, cum te asiguri că nu mai ajungi în situația jenantă, să te trezești că ai directori într-o instituție a statului persoane care nu au nicio legătură cu acea poziție. (…) De fapt asta e dezbaterea din coaliție: construim mecanisme și cadre prin care într-adevăr – concursul e răspunsul cel mai simplu – prin care profesioniștii, oamenii care au și experiență, și conținut profesional, se prezintă la concurs, un concurs pe bune. (…) Ideea de a intra într-o logică de examene corecte, pe bune, pe pozițiile din statul român, ocupate de funcționari, este aceea pe care o susținem foarte mult și credem că merge spre acea reformă în care te asiguri că nu mai ai neaveniți în pozițiile respective”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:39 - Ce salariu va avea viitorul președinte al României. Pe ce loc se situează la nivel european
16:32 - Slatina: Tânăr, observator al procesului electoral, bătut de apropiaţi ai primarului Mario De Mezzo. Victima a ajuns la spital cu un ochi tumefiat (FOTO)
16:26 - Refuzul lui lui Klaus Iohannis de a vorbi cu jurnaliștii după vot, taxată de CTP: „Mocofanilor, săracilor, prăpădiților, m-am folosit de voi 10 ani ”
16:13 - Alegeri prezidențiale 2024: 34 de sancțiuni date de Poliție în ziua votului: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente
16:09 - Tudor Chirilă: „Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. Dar trebuie să mergem la vot. Și să votăm pentru un dezastru cât mai mic”
15:58 - Scandal cu amenințări între membrii unei secții de votare din Capitală. Poliția efectuează cercetări. De la ce ar fi pornit totul
15:43 - Familia lui Gabriel Cotabiță a dat ultimele detalii cu privire la locul unde va fi depus trupul artistului: „Cei ce vor să îi aducă un ultim omagiu sunt așteptați”
15:34 - Robert Sighiartău: „Îndemnăm românii să vină la vot în număr cât mai mare! Vreau să avertizez că în aceste zile circulă tot felul de știri false propagate de tălpile roșii” (VIDEO)
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)