Alexandru Rafila: Numărul celor care se vaccinează cu prima doză anti-Covid e inferior numărului celor care fac rapelul

Alexandru Rafila: Numărul celor care se vaccinează cu prima doză anti-Covid e inferior numărului celor care fac rapelul
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că numărul persoanelor care se vaccinează în această perioadă cu prima doză de ser anti-COVID-19 este mai mic decât cel al persoanelor care primesc doza de rapel, iar acest lucru va duce la o diminuare a ritmului vaccinării în următoarele săptămâni, cu consecinţa că „diversele ţinte nu vor fi atinse”.

„Dacă reuşim în campania de vaccinare, atunci avem o şansă – şi cred că ăsta ar trebui să fie un mesaj foarte puternic – să nu ne întoarcem la restricţii. Ce observăm pe plan naţional, sigur, creşte numărul de persoane vaccinate, nu e momentul însă să ne bucurăm, pentru că, dacă o să vă uitaţi, din păcate, numărul de persoane care se vaccinează cu prima doză este inferior numărului de persoane care se vaccinează cu cea de-a doua doză şi lucrul ăsta trebuie echilibrat, pentru că dorinţa de a veni la vaccinare, în mod evident este legată de administrarea primei doze de vaccin. Altfel, o să scadă ritmul vaccinării în următoarele săptămâni şi diversele ţinte nu vor fi atinse”, a afirmat acesta.

Totodată, potrivit News.ro, el a spus că în momentul de faţă „sunt semne îmbucurătoare”, însă a evidenţiat că „experienţa” României şi a altor state europene arată că trebuie menţinute unele măsuri de precauţie şi că trebuie mobilizaţi oamenii la vaccinare.

„Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie, mesajul ăsta trebuie să fie foarte clar, discriminarea nu trebuie să fie prezentă, trebuie să oferi oamenilor alternative, cei care încă nu s-au hotărât, să se vaccineze, dar trebuie să existe şi accesul la o informaţie credibilă şi din cauza asta cred că rolul profesioniştilor este esenţial, încât oamenii să vină la vaccinare şi să se gândească că reluarea activităţilor sociale, economice normal depinde de succesul acestei campanii de vaccinare”, a menționat Rafila.

Profesorul a vorbit şi despre testele antigen rapide, arătând că acestea pot fi „o bună alternativă” pentru organizarea unor evenimente, însă consideră că ar fi o greşeală ca vaccinarea să fie înlocuită de utilizarea acestor teste.

„Nu descurajăm vaccinarea pentru că avem o alternativă legată de testare. Asta este cea mai mare greşeală, pentru că trebuie să te testezi tot timpul, pe de o parte, şi pentru că nu oferi o perspectivă de sănătate publică de ridicare permanentă a restricţiilor, pentru că dacă toată lumea se testează şi nimeni nu se vaccinează o să ne reîntoarcem la restricţii şi lucrul ăsta trebuie să-l înţelegem, asta e realitatea. Lucrul ăsta se poate întâmpla şi nu ar trebui să ne întoarcem la situaţia anterioară”, a transmis Alexandru Rafila.

Acesta consideră că este nevoie de o campanie de informare a părinţilor cu privire la vaccinarea copiilor cu vârste de peste 12 ani, el arătând că din datele pe care le are „eficacitatea este chiar mai mare la copii decât la populaţia adultă şi este bine ca aceste lucruri să fie cunoscute de către părinţi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`