Companiile care vor fi privatizate în 2012 și 2013, conform draft-ului scrisorii de intenție către FMI

Companiile care vor fi privatizate în 2012 și 2013, conform draft-ului scrisorii de intenție către FMI
Foto: Ziarelive.ro

Vânzarea unor pachete semnificative la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, ca parte a eforturilor Guvernului de a accelera reformele la companiile de stat, nu au adus încă rezultate concrete, scrie HotNews, care a intrat în posesia draft-ului scrisorii de intenție către FMI.

În document se precizează că excepție fac măsurile luate în cazul Hidroelectrica, societate de stat care a intrat în insolvență, iar atingerea țintelor referitoare la arieratele din al treilea trimestru depinde de găsirea unui cumpărător pentru Oltchim, în timp ce în al patrulea trimestru trebuie finalizată lichidarea Companiei Naționale a Huilei.

Bugetele pentru majoritatea celor 117 companii de stat au fost deja revizuite și aprobate de Ministerul Finanțelor, iar acest proces se va încheia în lluna septembrie, conform documentului.

Activitatea întreprinderilor de stat va fi cuprinsă într-un raport care va fi pregătit și publicat de Guvern până la finele lunii octombrie 2012, și apoi în fiecare an până la sfârșitul lunii mai.

Oferta publică secundară pentru vânzarea unui pachet de 15% din Transgaz va fi lansată în octombrie 2012.

Termenul pentru vânzarea unor pachete de acțiuni de la Romgaz și Hidroelectrica va fi amânat, deși acțiunile celor două companii ar fi trebuit vândute până în octombrie. Motivul amânării este reprezentat de o reevaluare a exploatațiilor deținute de Romgaz înainte de lansarea ofertei publice inițiale, în urma recomandării consilierului de tranzacție al companiei.

În prezent are loc un proces de angajare a unui consultant pentru realizarea studiului. Acesta va fi finalizat spre sfârșitul anului, prin urmare oferta publică pentru Romgaz va fi lansată anul viitor, în luna martie, conform angajamentelor Guvernului.

În ceea ce privește Hidroelectrica, după ieșirea din insolvență a companiei se va lansa o ofertă publică pentru vânzarea a 10% din acțiuni, potrivit draft-ului scrisorii de intenție. Documentul precizează și că administratorul judiciar de la Hidroelectrica vrea o reducere de cel puțin 10% a costurilor în întreaga companie.

De asemenea, termenul de vânzare a acțiunilor Nuclearelectrica se amână cu un trimestru, deși era programat pentru finele acestui an.

În luna septembrie va fi privatizat Oltchim, iar Ministerul Transporturilor are în continuare ca prioritate pentru 2012 vânzarea a 20% din Tarom și a unui pachet majoritar la CFR Marfă.

Până la începutul anului viitor Guvernul va pregăti vânzarea pachetelor majoritare de la Electrica Furnizare și de la cele trei distribuții ale Electrica, iar ofertele publice vor fi lansate până la jumatatea anului viitor.

Anul viitor mai sunt programate pentru privatizare următoarele companii:

Hunedoara, un nou producător de energie electrică ce va fi creat până la finele lunii septembrie în urma fuzionării centralelor Paroșeni, Mintia și 4 mine viabile ale CNH.

Oltenia, un nou producător de energie electrică, despre care draft-ul scrisorii de intenție precizează că este o companie cu un rol cheie în asigurarea securității energetice din Romania și are mare nevoie de investiții.

Până la sfârșitul lunii septembrie 2012 va fi depus planul pentru lichidarea CNH, și până la inceputul lunii octombrie, cel al Termoelectrica.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`